BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (19.12.2021)


Dodano: 07.01.2022

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (19.12.2021)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

Zwiększone zapotrzebowanie na asortyment wieprzowy w okresie przedświątecznym skutkował dalszą zwyżką cen żywca w skupie. W zakładach mięsnych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 13–19.12.2021 r. trzodę chlewną nabywano po 4,63 zł/kg, czyli drożej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 11% niż przed miesiącem. Był to poziom cen o 19% wyższy niż w porównywalnym tygodniu 2020 r.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W ślad za wzrostem cen trzody chlewnej drożało mięso wieprzowe w zbycie. W trzecim tygodniu grudnia 2021 r. półtusze wieprzowe zbywano po 6,84 zł/kg, a zatem drożej o 3% niż tydzień wcześniej i o 11% niż przed miesiącem. Cena półtusz była również o 18% wyższa niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

Na początku grudnia 2021 r. odwróceniu uległa zwyżkowa tendencja cen skupu żywca wołowego, która utrzymywała się od początku 2021 r. W dniach 13–19.12.2021 r. krajowi dostawcy za żywiec wołowy otrzymywali 8,91 zł/kg, tj. mniej o 4% niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Jednocześnie cena bydła była większa o 38% niż w porównywalnym okresie poprzedniego roku.

Ceny zbytu mięsa wołowego

W trzecim tygodniu grudnia 2021 r. kompensowane ćwierćtusze wołowe sprzedawano średnio po 18,73 zł/kg, a więc taniej o 3% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Cena ta była jednak o 37% wyższa niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W trzecim tygodniu grudnia 2021 r. w zakładach objętych monitoringiem ZSRIR MRiRW podrożały wszystkie rodzaje żywca drobiowego. W dniach 13–19.12.2021 r. cena kurcząt brojlerów ukształtowała się na poziomie 4,30 zł/kg, tj. o 1% większym niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż przed miesiącem. Za indyki płacono 5,40 zł/kg, czyli więcej o 1,5% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Cena kaczek brojlerów zwiększyła się o 2% w stosunku do poprzedniego tygodnia i wyniosła 5,54 zł/kg. Jednocześnie była ona wyższa o 6% niż w trzecim tygodniu listo-pada 2021 r. W porównaniu z cenami sprzed roku kurczęta brojlery podrożały o 42%, indyki – o 30%, a kaczki – o 29%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W dniach 13–19.12.2021 r. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych po 6,54 zł/kg, o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale drożej o 4% niż przed miesiącem i o 46% niż przed rokiem. Cena tuszek indyków w ciągu tygodnia wzrosła o 3% do 11,18 zł/kg. Była ona również wyższa o 6% niż przed miesiącem i o 27% niż w analogicznym tygodniu 2020 r.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl