BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (20.04.2025)


Dodano: 07.05.2025

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (20.04.2025)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu mięsa wieprzowego

W dniach 14–20.04.2025 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena zakupu żywca wieprzowego ukształtowała się na poziomie 6,81 zł/kg. Była ona niższa o 2% niż przed tygodniem, ale wyższa o 16% niż przed miesiącem. W stosunku do cen uzyskiwanych przed rokiem żywiec wieprzowy był o 10% tańszy.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W trzecim tygodniu kwietnia br. zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe po 10,70 zł/kg, czyli taniej o 3% niż w poprzednim tygodniu, ale o 22,5% drożej niż przed miesiącem. Jednocześnie półtusze wieprzowe były tańsze o 2% niż w porównywalnym okresie 2024 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

W dniach 14–20.04.2025 r. cena zakupu żywca wołowego kształtowała się na poziomie 12,19 zł/kg, czyli wyższym o 1% niż przed tygodniem, ale o 1% niższym niż przed miesiącem. Żywiec ten był o 23% droższy niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Zakłady mięsne zbywały ćwierćtusze wołowe kompensowane z młodych buhajków do 2 lat po 24,30 zł/kg, a zatem taniej o 0,14 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 0,10 zł/kg niż przed miesiącem. Cena ćwierćtusz była wyższa o 19% niż w analogicznym okresie 2024 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W trzecim tygodniu kwietnia br. na rynku krajowym odnotowano wzrost cen zakupu żywca drobiowego. Najwięcej, bo o 1% w obrębie tygodnia, podrożały kurczęta brojlery, za które dostawcy otrzymywali 5,78 zł/kg. Był to poziom cen wyższy o 3% niż przed miesiącem. Żywiec indyczy skupowano po 9,18 zł/kg, a zatem drożej o 0,5% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Cena kaczek brojlerów w czasie tygodnia zwiększyła się o 0,01 zł/kg do 6,24 zł/kg. W porównaniu do cen uzyskanych przed rokiem żywiec indyczy był droższy o 47%, kurczęta brojlery – o 20%, a kaczki brojlery - o 7,5%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W zakładach drobiarskich tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 10,37 zł/kg, czyli drożej o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 10,5% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wyniosła 17,11 zł/kg i była wyższa o 3% niż przed tygodniem oraz o 22% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem tuszki kurcząt podrożały o 45,5%, a tuszki indyków – o 26%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl