BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (20.12.2020)


Dodano: 07.01.2021

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (20.12.2020)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Zwiększone zapotrzebowanie na mięso w okresie przedświątecznym skutkowało zwyżką cen większości gatunków żywca, monitorowanych przez ZSRIR MRiRW. W trzecim tygodniu grudnia br. podrożała trzoda chlewna, kurczęta brojlery, indyki oraz gęsi tuczone, potaniały kaczki brojlery, a na poziomie z poprzedniego tygodnia pozostała cena bydła rzeźnego.
 
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 14–20.12.2020 r. krajowi dostawcy za trzodę chlewną otrzymywali 3,91 zł/kg, czyli więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu. Był to jednak poziom cen niższy o 3% niż przed miesiącem i o 38% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W zakładach mięsnych w trzecim tygodniu grudnia br. półtusze wieprzowe zbywano po 5,94 zł/kg, czyli o 2% drożej niż tydzień wcześniej, ale taniej o 4% niż przed miesiącem. Cena półtusz była niższa o 37% niż w porównywalnym tygodniu grudnia 2019 r.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 14–20.12.2020 r. żywiec wołowy, podobnie jak tydzień wcześniej, kupowano po 6,45 zł/kg. Cena bydła była wyższa o 5% niż miesiąc i rok wcześniej.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W trzecim tygodniu grudnia 2020 r. na rynku krajowym kompensowane ćwierćtusze wołowe sprzedawano po 13,70 zł/kg względem 13,68 zł/kg w poprzednim tygodniu. Ćwierci wołowe były droższe o 4% niż w tym samym tygodniu listopada br. oraz o 6% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
Zakłady drobiarskie kupowały kurczęta brojlery po 3,08 zł/kg, a więc odpowiednio drożej o 1,5% i o 1% niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem, ale o 5% taniej niż przed rokiem. Za indyki dostawcy uzyskiwali 4,16 zł/kg, czyli o 0,01 zł/kg więcej niż przed tygodniem i o 0,03 zł/kg więcej niż przed miesiącem. Cena indyków była jednak mniejsza o 29% niż w porównywalnym okresie 2019 r. Cena gęsi tuczonych w skupie wyniosła 9,71 zł/kg i była wyższa o 7% niż w poprzednim notowaniu oraz o 20,5% niż przed miesiącem. Kaczki brojlery kupowano po 4,29 zł/kg, a zatem taniej o 0,01 zł/kg niż tydzień wcześniej, ale drożej o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku gęsi podrożały o 1%, a kaczki o 3% potaniały.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 14–20.12.2020 r. tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 4,87 zł/kg, tj. drożej o 9% niż w poprzednim tygodniu i o 31% niż przed miesiącem. Tuszki indyków zbywano po 8,38 zł/kg, czyli taniej o 5% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku cena tuszek kurcząt była niższa o 10%, a indyków – o 16,5%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl