- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com
Rynek mięsa w Polsce (20.12.2020)
Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Zwiększone zapotrzebowanie na mięso w okresie przedświątecznym skutkowało zwyżką cen większości gatunków żywca, monitorowanych przez ZSRIR MRiRW. W trzecim tygodniu grudnia br. podrożała trzoda chlewna, kurczęta brojlery, indyki oraz gęsi tuczone, potaniały kaczki brojlery, a na poziomie z poprzedniego tygodnia pozostała cena bydła rzeźnego.
Ceny zakupu żywca wieprzowego
W dniach 14–20.12.2020 r. krajowi dostawcy za trzodę chlewną otrzymywali 3,91 zł/kg, czyli więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu. Był to jednak poziom cen niższy o 3% niż przed miesiącem i o 38% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W zakładach mięsnych w trzecim tygodniu grudnia br. półtusze wieprzowe zbywano po 5,94 zł/kg, czyli o 2% drożej niż tydzień wcześniej, ale taniej o 4% niż przed miesiącem. Cena półtusz była niższa o 37% niż w porównywalnym tygodniu grudnia 2019 r.
Ceny zakupu żywca wołowego
W dniach 14–20.12.2020 r. żywiec wołowy, podobnie jak tydzień wcześniej, kupowano po 6,45 zł/kg. Cena bydła była wyższa o 5% niż miesiąc i rok wcześniej.
Ceny zbytu mięsa wołowego
W trzecim tygodniu grudnia 2020 r. na rynku krajowym kompensowane ćwierćtusze wołowe sprzedawano po 13,70 zł/kg względem 13,68 zł/kg w poprzednim tygodniu. Ćwierci wołowe były droższe o 4% niż w tym samym tygodniu listopada br. oraz o 6% niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca drobiowego
Zakłady drobiarskie kupowały kurczęta brojlery po 3,08 zł/kg, a więc odpowiednio drożej o 1,5% i o 1% niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem, ale o 5% taniej niż przed rokiem. Za indyki dostawcy uzyskiwali 4,16 zł/kg, czyli o 0,01 zł/kg więcej niż przed tygodniem i o 0,03 zł/kg więcej niż przed miesiącem. Cena indyków była jednak mniejsza o 29% niż w porównywalnym okresie 2019 r. Cena gęsi tuczonych w skupie wyniosła 9,71 zł/kg i była wyższa o 7% niż w poprzednim notowaniu oraz o 20,5% niż przed miesiącem. Kaczki brojlery kupowano po 4,29 zł/kg, a zatem taniej o 0,01 zł/kg niż tydzień wcześniej, ale drożej o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku gęsi podrożały o 1%, a kaczki o 3% potaniały.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
W dniach 14–20.12.2020 r. tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 4,87 zł/kg, tj. drożej o 9% niż w poprzednim tygodniu i o 31% niż przed miesiącem. Tuszki indyków zbywano po 8,38 zł/kg, czyli taniej o 5% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku cena tuszek kurcząt była niższa o 10%, a indyków – o 16,5%.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)