BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (2.03.2025)


Dodano: 19.03.2025

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (2.03.2025)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu mięsa wieprzowego

W Polsce w dniach 24.02 – 2.03.2025 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy, podobnie jak w poprzednim tygodniu, płaciły dostawcom 5,85 zł/kg, czyli więcej o 9% przed miesiącem, ale mniej o 19% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Na rynku krajowym półtusze wieprzowe sprzedawano po 8,73 zł/kg, a więc taniej o 0,03 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, ale drożej o 7% niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była niższa o 17% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

W Polsce utrzymał się wzrost cen żywca wołowego. Na przełomie lutego i marca br. cena bydła rzeźnego wzrosła o 3% i ukształtowała się na poziomie 11,88 zł/kg. Za żywiec wołowy płacono więcej o 5% niż przed miesiącem i o 21% niż w porównywalnym okresie 2024 r.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat przeciętnie po 23,85 zł/kg, tj. drożej o około 3% niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie ćwierćtusze kosztowały więcej niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 4,5% i 19%.

Ceny zakupu żywca drobiowego

Na przełomie lutego i marca 2025 r., w porównaniu z poprzednim tygodniem, ceny indyków wzrosły o 2% do 8,58 zł/kg. Asortyment ten był droższy o 7% niż przed miesiącem. Cena kurcząt brojlerów ukształtowała się na poziomie 5,42 zł/kg względem 5,40 zł/kg tydzień wcześniej, tj. wyższym o 4% niż przed miesiącem. Równocześnie za kaczki brojlery dostawcy uzyskiwali średnio 6,20 zł/kg, o 1 gr/kg mniej niż w po-przednim tygodniu i o 0,3% mniej niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku indyki podrożały o 40%, kurczęta brojlery – o 14% natomiast kaczki brojlery potaniały o 4%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 9,36 zł/kg, tj. drożej o 3% niż tydzień wcześniej oraz o 12% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków w obrębie tygodnia zmalała o 1% do 14,00 zł/kg, ale była wyższa o 1% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem ceny tuszek kurcząt wzrosły o 15%, a tuszek indyków – o 8%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl