BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (21.03.2021)


Dodano: 07.04.2021

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (21.03.2021)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 15–21.03.2021 r., w stosunku do poprzedniego notowania, cena trzody chlewnej wzrosła o 3% i ukształtowała się na poziomie 5,43 zł/kg. Żywiec ten był o 26% droższy niż przed miesiącem, ale o 16% tańszy niż przed rokiem.
 
W UE (dane Komisji Europejskiej) za świnie rzeźne klasy E płacono 155,33 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli więcej o 4% niż w poprzednim tygodniu oraz o 18,5% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była niższa o 20% niż w analogicznym tygodniu 2020 r. W Polsce za trzodę chlewną tej klasy w walucie unijnej płacono 154,70 EUR/100 kg, a więc mniej o 0,63 EUR/100 kg niż średnio w UE oraz o 1,07 EUR/100 kg niż w Niemczech.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
Od początku marca br. w zakładach mięsnych obserwuje się dużą dynamikę wzrostu cen elementów wieprzowych. W dniach 15–21.03.2021 r. półtusze wieprzowe zbywano po 8,19 zł/kg, a więc drożej o 4,5% niż tydzień wcześniej oraz o 31% niż przed miesiącem. Cena półtusz była niższa o 13% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 15–21.03.2021 r. za żywiec wołowy dostawcy otrzymali 6,69 zł/kg wobec 6,67 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena bydła rzeźnego była niższa o 2% niż przed miesiącem, ale wyższa o 10% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W porównaniu do poprzedniego notowania cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych z młodych byków do 2 lat zwiększyła się o 0,5% do 13,43 zł/kg. Był to poziom cen niższy o 1% niż przed miesiącem, ale o 6% wyższy niż w porównywalnym tygodniu 2020 r.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 15–21.03.2021 r. kurczęta brojlery kupowano po 3,64 zł/kg, czyli drożej o 1% niż tydzień wcześniej oraz odpowiednio o 4,5% i 4% niż przed miesiącem i rokiem. Cena indyków zwiększyła się o 1%, do 5,62 zł/kg. Jednocześnie była ona wyższa o 2% niż przed miesiącem oraz w tym samym tygodniu 2020 r. Za kaczki brojlery płacono 4,63 zł/kg, a więc więcej o 1% niż w poprzednim notowaniu, o 2% niż przed miesiącem oraz o 5% niż rok wcześniej.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
Zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych z szyjami po 6,04 zł/kg, względem 5,99 zł/kg tydzień wcześniej oraz 6,01 zł/kg przed miesiącem. Cena tuszek indyków patroszonych, w porównaniu do poprzedniego notowania, zmniejszyła się o 2% do 10,98 zł/kg, ale była o 10% wyższa niż przed miesiącem. Tuszki kurcząt były o 4% tańsze niż przed rokiem, a tuszki indyków – o 19% droższe.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl