BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (22.11.2020)


Dodano: 03.12.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (22.11.2020)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Na rynku krajowym w dniach 16–22.11.2020 r., w stosunku do poprzedniego tygodnia, nastąpił spadek cen zakupu większości monitorowanych przez Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW gatunków żywca, tj. żywca wieprzowego, wołowego, kurcząt brojlerów, indyków i kaczek brojlerów. Zwiększyły się jedynie ceny gęsi tuczonych. W tym czasie w zbycie potaniały półtusze wieprzowe i tuszki kurcząt, a podrożały ćwierćtusze wołowe i tuszki indyków.
 
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W trzecim tygodniu listopada br. za trzodę chlewną dostawcy otrzymywali 4,04 zł/kg, a więc mniej o 4% niż w poprzednim notowaniu i o 9% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była o 32% niższa niż w porównywalnym tygodniu 2019 r.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W dniach 16–22.11.2020 r., w porównaniu do poprzedniego tygodnia, półtusze wieprzowe potaniały o 3% do 6,16 zł/kg. Cena ta była mniejsza o 5,5% niż przed miesiącem oraz o 30% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W trzecim tygodniu listopada br. w kraju żywiec wołowy kupowano po 6,15 zł/kg, czyli o 1% taniej niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Jednocześnie cena bydła była o 0,2% niższa niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
Zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe po 13,19 zł/kg względem 13,17 zł/kg w poprzednim notowaniu. Ceny tego asortymentu kształtowały się na poziomie jak przed miesiącem, ale były o 2% wyższe niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 16–22.11.2020 r. za kurczęta brojlery płacono 3,06 zł/kg, czyli o 0,6% mniej niż w poprzednim tygodniu. Cena kurcząt była niższa o 3% niż przed miesiącem i o 5% niż przed rokiem. Indyki, w stosunku do wcześniejszego tygodnia potaniały o 1% do 4,13 zł/kg. Jednocześnie ich cena była mniejsza o 2% niż przed miesiącem i o 29% niż przed rokiem.
 
Od końca października br. notowany był sezonowy wzrost cen gęsi, przy nieznacznych zmianach cen kaczek. Za gęsi tuczone dostawcy otrzymywali 8,06 zł/kg, a zatem więcej o 5% niż tydzień wcześniej oraz o 10% niż przed miesiącem. Kaczki brojlery kupowano po 4,27 zł/kg wobec 4,29 zł/kg w poprzednim tygodniu i 4,24 zł/kg miesiąc wcześniej. Względem notowań sprzed roku cena gęsi była niższa o 5%, a kaczek – o 2%.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W trzecim tygodniu listopada br. tuszki kurcząt patroszonych potaniały o 8% do 3,71 zł/kg. Cena była niższa o 13% niż w poprzednim tygodniu oraz o 26% niż przed rokiem. Tuszki indyków zbywano po 9,00 zł/kg, a więc o 1% drożej niż tydzień wcześniej. Był to poziom cen o 4% mniejszy niż przed miesiącem i rokiem.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl