BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (24.01.2021)


Dodano: 06.02.2021

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (24.01.2021)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 18–24.01.2021 r. na rynku krajowym zaobserwowano nieznaczny wzrost cen żywca wieprzowego. Zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną płaciły dostawcom 3,92 zł/kg względem 3,90 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był o 2% droższy niż przed miesiącem, ale o 33% tańszy niż przed rokiem. Ceny żywca wieprzowego były zróżnicowane regionalnie. Najwięcej za świnie rzeźne – 3,98 zł/kg – otrzymywali dostawcy z regionu środkowo-wschodniego, obejmującego woj.: łódzkie, mazowieckie i podlaskie, a najmniej – 3,88 zł/kg – z regionu północnego, obejmującego woj.: kujawsko-pomorskie, pomorskie i warmińsko-mazurskie.
 
W UE średnie ceny świń rzeźnych klasy E od końca grudnia 2020 r. utrzymują się na stabilnym, ale niskim poziomie. W dniach 18–24.01.2021 r., podobnie jak w poprzednim notowaniu oraz przed miesiącem, za żywiec rzeźny płacono 128,04 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Cena ta była jednak o 30,5% mniejsza niż przed rokiem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 113,64 EUR/100 kg, a więc niższej o 11% niż średnio w UE. W Niemczech cena świń rzeźnych była mniejsza o 3% od średniej ceny w UE, ale wyższa o 10% niż w Polsce i o 8% niż w Niderlandach.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W trzecim tygodniu stycznia br. półtusze wieprzowe, w stosunku do poprzedniego notowania, podrożały o 1% do 5,89 zł/kg. Ich cena była większa o 0,2% niż przed miesiącem, ale o 32% mniejsza niż w porównywalnym tygodniu 2020 r.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
Cena żywca wołowego w dniach 18–24 stycznia 2021 r. zwiększyła się o 1 % i ukształtowała się na poziomie 6,70 zł/kg. Była ona wyższa o 2% niż przed miesiącem oraz o 8% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W trzecim tygodniu stycznia br. ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano po 13,84 zł/kg, a więc o 1% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 1% taniej niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku cena ćwierci była o 8% wyższa.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 18–24.01.2021 r. kontynuowany był wzrost cen żywca drobiowego. Za kurczęta brojlery dostawcy otrzymywali 3,31 zł/kg, czyli więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 7% niż przed miesiącem. Indyki nabywano po 4,43 zł/kg, tj. drożej o 5% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Cena kaczek brojlerów, podobnie jak w poprzednim tygodniu, ukształtowała się na poziomie 4,37 zł/kg i była o 2% wyższa niż w połowie grudnia 2020 r. W porównaniu z cenami sprzed roku kurczęta brojlery były droższe o 1%, a indyki i kaczki brojlery tańsze odpowiednio o 22% i 0,2%.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W trzecim tygodniu stycznia 2021 r. zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 5,58 zł/kg, a zatem drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 8% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków w porównaniu do poprzedniego tygodnia wzrosła o 2,5% do 10,34 zł/kg i była większa o 17% niż przed miesiącem. Tuszki kurcząt i indyków zbywano po cenach odpowiednio o 12% i 13% wyższych niż w porównywalnym tygodniu 2020 r.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl