BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (25.05.2025)


Dodano: 11.06.2025

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (25.05.2025)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu mięsa wieprzowego 

Od połowy kwietnia 2025 r. ceny zakupu trzody chlewnej w Polsce ulegają relatywnie nieznacznym zmianom i kształtują się na poziomie około 7 zł/kg. W dniach 19–25.05.2025 r. Zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy po 6,97 zł/kg, tj. taniej o 2% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 0,5% niż przed miesiącem. Cena żywca wieprzowego była niższa o 8% niż przed rokiem.

W Unii Europejskiej za świnie rzeźne klasy E dostawcy uzyskiwali 209,32 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem, ale mniej o 5% niż przed rokiem. Cena żywca tej klasy w Polsce wyrażona w euro wyniosła 213,66 EUR/100 kg i była wyższa o 2% od średniej ceny w UE oraz niż m.in. w Danii i Niderlandach, ale nieco niższa niż m.in. w Niemczech i Hiszpanii.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W Polsce w dniach 19–25.05.2025 r. półtusze wieprzowe, tak jak przed miesiącem, zbywano po 10,51 zł/kg, a więc taniej o 1,5% niż tydzień wcześniej oraz o 4% niż w porównywalnym okresie 2024 r.

Ceny zakupu żywca wołowego 

Zakłady mięsne kupowały bydło rzeźne po 13,56 zł/kg, tj. drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 9% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była wyższa o 36% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego 

Cena ćwierćtusz wołowych kompensowanych z buhajków do 2 lat w kraju wyniosła 26,16 zł/kg i była większa o 3% niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku ćwierćtusze wołowe podrożały o 28%.

Ceny zakupu żywca drobiowego 

W przedostatnim tygodniu maja br. odnotowano kontynuację zwyżki cen skupu kurcząt brojlerów, za które dostawcom płacono 6,00 zł/kg względem 5,98 zł/kg tydzień wcześniej. Był to poziom cen wyższy o 3% niż przed miesiącem. Cena skupu indyków wyniosła 9,52 zł/kg i była niższa o 0,03 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, ale wyższa o 2% niż przed miesiącem. Za kaczki brojlery dostawcy uzyskiwali 6,06 zł/kg, czyli mniej o 3% niż tydzień i miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku indyki były droższe o 50%, kurczęta brojlery – o 23%, a kaczki brojlery – o 7%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego 

Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych „65%” z szyjami po 10,85 zł/kg, tj. drożej o 10% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków patroszonych „73%” ukształtowała się na poziomie 16,25 zł/kg, a zatem o 5% wyższym niż przed tygodniem, ale o 8% niższym niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku tuszki kurcząt były droższe o 25,5%, a tuszki indyków – o 19%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl