BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (26.02.2025)


Dodano: 10.03.2025

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (26.02.2025)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

Na rynku krajowym od początku lutego br. utrzymywała się zwyżka cen zakupu żywca wieprzowego. W dniach 17–23.02.2025 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną płacono 5,85 zł/kg, czyli więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 9% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była niższa o 19% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Na rynku krajowym w trzecim tygodniu lutego br. półtusze wieprzowe zbywano po 8,76 zł/kg, tj. drożej o 2% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. Cena półtusz była niższa o 17% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

W dniach 17–23.02.2025 r., w porównaniu z poprzednim tygodniem, cena bydła rzeźnego na rynku krajowym wzrosła o 3% do 11,53 zł/kg. Żywiec wołowy był droższy o 2,5% niż przed miesiącem oraz o 17,5% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat po 23,10 zł/kg, a zatem drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o blisko 1% niż przed miesiącem. Cena ćwierćtusz była wyższa o 15% niż w porównywalnym okresie 2024 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W trzecim tygodniu lutego br. na rynku krajowym kontynuowany był dalszy wzrost cen zakupu żywca drobiowego. Najwięcej, bo o 2% w obrębie tygodnia, podrożały kurczęta brojlery, za które dostawcy uzyskiwali 5,40 zł/kg.

Był to poziom cen wyższy o 4,5% niż przed miesiącem. Żywiec indyczy skupowano po 8,41 zł/kg, tj. drożej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 7% niż przed miesiącem. Cena kaczek brojlerów w trakcie tygodnia wzrosła o 0,2% do 6,21 zł/kg i była zbliżona do notowania sprzed miesiąca. W odniesieniu do cen uzyskanych przed rokiem żywiec indyczy był droższy o 36%, kurczęta brojlery – o 15%, podczas gdy kaczki brojlery potaniały o 7%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W zakładach drobiarskich w trzecim tygodniu lutego br. potaniały tuszki kurcząt i indyków. Tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 9,09 zł/kg, czyli taniej o 5% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 11% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wyniosła 14,11 zł/kg i była niższa o 1% niż przed tygodniem i miesiącem. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem tuszki kurcząt podrożały o 15%, a tuszki indyków – o 6%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl