BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (28.07.2019)


Dodano: 18.08.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (28.07.2019)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Na rynku krajowym od drugiego tygodnia lipca 2019 r. notowano obniżkę cen żywica wieprzowego. W dniach 22–28 lipca 2019 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały świnie rzeźne po 5,44 zł/kg, a więc taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 5,5% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była wyższa o 18% niż w porównywalnym okresie 2018 r.
 
Podobny kierunek zmian cen notowany był na rynku unijnym. W czwartym tygodniu lipca br. za świnie rzeźne klasy E unijni dostawcy uzyskiwali 173,01 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku żywiec ten był o 20% droższy. Cena polskiej wieprzowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 167,54 EUR/100 kg, tj. o ponad 3% niższej niż średnio w UE. Wśród największych unijnych producentów żywca wieprzowego mniejsze niż w Polsce ceny notowano m.in. w Belgii - 142,30 EUR/100 kg, Holandii - 158,33 EUR/100 kg, Francji - 166,00 EUR/100 kg i w Danii - 166,49 EUR/100 kg), a wyższe – m.in. w Niemczech - 179,17 EUR/100 kg i Hiszpanii - 181,39 EUR/100 kg.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W krajowych zakładach mięsnych w dniach 22–28.07.2019 r. półtusze wieprzowe sprzedawano po 8,01 zł/kg, a więc taniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 3,5% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena półtusz była większa o 19% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 22–28.07.2019 r. bydło rzeźne kupowano po 5,80 zł/kg. Był to poziom o 2% wyższy niż przed tygodniem, ale o 2% niższy niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku bydło potaniało o 13,5%. W lipcu 2019 r. na rynku unijnym przeważały zniżki cen zakupu żywca wołowego. W dniach 22–28 lipca 2019 r. za bydło rzeźne klasy R3 w UE dostawcy otrzymywali 351,99 EUR/100 kg, tj. o 0,3% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% mniej niż przed miesiącem. Cena żywca wołowego była o 5% niższa niż przed rokiem. W Polsce za bydło tej klasy płacono 278,21 EUR/100 kg, a zatem o 21% mniej niż średnio w UE.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W dniach 22–28.07.2019 r. zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe po 12,06 zł/kg, tj. taniej o 0,3% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Jednocześnie za ćwierci wołowe płacono o 12% mniej niż rok wcześniej.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W krajowym skupie w czwartym tygodniu lipca br. za kurczęta brojlery krajowi dostawcy otrzymywali 3,53 zł/kg, czyli o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu. Było to jednak o 2% drożej niż przed miesiącem, ale o 4% taniej niż przed rokiem. Cena indyków, tak jak tydzień wcześniej, wynosiła 5,66 zł/kg, a więc o 0,3% więcej niż przed przed miesiącem. Żywiec indyczy był jednak o 21% droższy niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 22–28.07.2019 r. w zbycie potaniały zarówno kurczęta, jak i indyki. Za tuszki kurcząt patroszonych uzyskiwano 5,22 zł/kg, czyli mniej o 8% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków ukształtowała się w granicy 9,05 zł/kg, tj. o 1% niższej niż w poprzednim notowaniu. Był to jednak poziom zbliżony do ceny sprzed miesiąca. W stosunku do notowań sprzed roku mięso kurze potaniało o 13%, a indycze podrożało o 11%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl