BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (5.02.2023)


Dodano: 22.02.2023

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (5.02.2023)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

Na rynku krajowym po zniżkowym trendzie cen skupu żywca wieprzowego, utrzymującym się od połowy grudnia 2022 r., na przełomie stycznia i lutego 2023 r. odnotowano ich zwyżkę. W dniach 30.01 – 5.02.2023 r. Zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną płaciły dostawcom 7,40 zł/kg, a więc o 3% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale mniej o 2% niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena tego żywca była wyższa o 74% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Na przełomie stycznia i lutego br. półtusze wieprzowe sprzedawano po 10,50 zł/kg względem 10,51 zł/kg w poprzednim tygodniu. Półtusze wieprzowe były tańsze o 5% niż przed miesiącem, ale droższe o 59% niż w porównywalnym tygodniu 2022 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

W dniach 30.01 – 5.02.2023 r. krajowi dostawcy za bydło rzeźne otrzymywali 10,67 zł/kg w porównaniu do 10,66 zł/kg tydzień wcześniej. Cena tego żywca była niższa o 2% niż na początku stycznia br., ale wyższa o 12% niż przed rokiem. W UE cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 utrzymała się na poziomie z poprzedniego tygodnia i wyniosła średnio 508,73 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Był to poziom cen mniejszy o 1% niż przed miesiącem, ale wyższy o 14% niż przed rokiem. Cena żywca wołowego tej klasy w Polsce wyniosła 482,11 EUR/100 kg, a zatem mniej o 5% niż średnio w UE. Więcej niż w Polsce za bydło rzeźne uzyskiwali dostawcy m.in. z Irlandii - 542,18 EUR/100 kg, Francji - 528,68 EUR/100 kg, Hiszpanii - 528,65 EUR/100 kg i Niemiec - 501,94 EUR/100 kg, a mniej – dostawcy niderlandzcy - 444,11 EUR/100 kg.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat po 21,10 zł/kg, a więc o 0,06 zł/kg drożej niż w poprzednim tygodniu, ale taniej o 3% niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była wyższa o 10% niż w porównywalnym tygodniu 2022 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W dniach 30.01 – 5.02.2023 r. kurczęta brojlery skupowano po 5,66 zł/kg, czyli drożej o 0,04 zł/kg niż w ostatnim tygodniu stycznia br., ale taniej o 0,01 zł/kg niż przed miesiącem. Od połowy stycznia w krajowym skupie na wartości traci żywiec indyczy. Na przełomie stycznia i lutego br. cena indyków ukształtowała się w granicy 9,01 zł/kg, tj. niższej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz przed miesiącem. Za kaczki brojlery, podobnie jak tydzień i miesiąc wcześniej, dostawcom płacono 7,68 zł/kg. W porównaniu z cenami otrzymywanymi przed rokiem kurczęta brojlery były droższe o 25%, indyki – o 37%, a kaczki brojlery – o 23%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 8,50 zł/kg, a zatem drożej o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 1% niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była wyższa o 22% niż w analogicznym tygodniu 2022 r. Tuszki indyków w obrębie tygodnia potaniały w zbycie o 0,4% do 15,09 zł/kg. Był to poziom cen niższy o 2% niż na początku stycznia, ale wyższy o 28,5% niż przed rokiem.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl