BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (6.11.2022)


Dodano: 21.11.2022

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (6.11.2022)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

Na rynku krajowym na przełomie października i listopada br. zatrzymany został zniżkowy trend cen skupu żywca wieprzowego. W dniach 31.10 – 6.11.2022 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, podobnie jak tydzień wcześniej, świnie rzeźne nabywano po 7,00 zł/kg. Cena tego żywca była niższa o 5% niż przed miesiącem, ale wyższa o 69% niż przed rokiem.

W Unii Europejskiej utrzymuje się obniżka cen skupu żywca wieprzowego. W dniach 31.10 – 6.11.2022 r. za świnie rzeźne klasy E unijni dostawcy otrzymywali 197,88 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc mniej o 0,3% niż w poprzednim tygodniu i o 3,5% niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec ten był droższy o 54% niż przed rokiem. Cena zakupu świń rzeźnych tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 194,95 EUR/100 kg i była niższa o 1,5% niż średnio w UE oraz o 2% niż w Niemczech. Ceny mniejsze niż w Polsce zaobserwowano z kolei m.in. w Niderlandach o 13% i Danii o 6,5%.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Cena zbytu półtusz wieprzowych, w porównaniu z poprzednim tygodniem, zmniejszyła się o 1% do 10,15 zł/kg. Półtusze wieprzowe były tańsze o 6% niż na początku października br., ale droższe o 64% niż w porównywalnym tygodniu 2021 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

Na przełomie października i listopada br. krajowi dostawcy za żywiec wołowy otrzymywali 11,04 zł/kg, tj. więcej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 2% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku bydło rzeźne w skupie podrożało o 22%. Na rynku unijnym, podobnie jak w Polsce, notowany jest systematyczny wzrost średnich cen zakupu żywca wołowego.

W dniach 31.10 – 6.11.2022 r. w UE bydło rzeźne klasy R3 skupowano po 498,51 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a zatem drożej o 0,4% niż w poprzednim tygodniu, o 1% niż przed miesiącem oraz o 20% niż przed rokiem. Cena bydła tej klasy w Polsce była zbliżona do średniej w UE i wyniosła 497,94 EUR/100 kg. Ceny mniejsze niż w Polsce uzyskiwano m.in. w Niderlandach - 462,50 EUR/100 kg i Irlandii - 459,60 EUR/100 kg, a wyższe – we Francji - 520,79 EUR/100 kg, Niemczech - 515,86 EUR/100 kg, we Włoszech - 513,79 EUR/100 kg oraz w Hiszpanii - 505,77 EUR/100 kg.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano po 21,84 zł/kg, tj. o 0,04 zł/kg drożej niż w poprzednim tygodniu. Cena tego asortymentu była wyższa o 22% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W dniach 31.10 – 6.11.2022 r. cena skupu kurcząt brojlerów ukształtowała się na poziomie 6,01 zł/kg, tj. podobnym do uzyskanego tydzień wcześniej, ale niższym o 2% niż przed miesiącem. Indyki skupowano po 8,92 zł/kg, czyli drożej o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed miesiącem. Za gęsi tuczone dostawcy otrzymywali 16,35 zł/kg, a zatem więcej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż na początku października br. Cena kaczek brojlerów ukształtowała się w granicy 7,63 zł/kg, a zatem odpowiednio wyższym o 1% i 2% niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku kurczęta brojlery podrożały o 48,5%, indyki – o 78,5%, gęsi – o 59%, a kaczki brojlery – o 51%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Zakłady drobiarskie na przełomie października i listopada br. sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 8,52 zł/kg, a więc drożej o 16% niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wyniosła 14,92 zł/kg i była niższa o 0,02 zł/kg niż tydzień wcześniej, ale wyższa o 1% niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem tuszki kurcząt i indyków podrożały odpowiednio o 37% i 39%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl