BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (9.03.2025)


Dodano: 27.03.2025

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (9.03.2025)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu mięsa wieprzowego

Krajowe ceny zakupu żywca wieprzowego, po wzroście odnotowanym w lutym, w pierwszym tygodniu marca br. uległy spadkowi. Zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 3–9.03.2025 r. kupowały trzodę chlewną po 5,77 zł/kg, czyli taniej o 1% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 4% przed miesiącem. Cena żywca wieprzowego była o 20,5% niższa niż przed rokiem.

Na rynku unijnym średnia cena zakupu świń rzeźnych w pierwszym tygodniu marca br. nie uległa istotnej zmianie i ukształtowała się na poziomie 182,20 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej względem 182,02 EUR/100 kg tydzień wcześniej. Była ona wyższa o blisko 2% niż przed miesiącem, ale niższa o 16% niż przed rokiem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w euro wyniosła 180,74 EUR/100 kg i była mniejsza o 1% niż średnio w UE oraz o 10% niż w Hiszpanii, ale większa o blisko 1% niż w Niemczech i o 10% wyż-sza niż w Danii.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W ślad za spadkiem cen żywca w skupie potaniało mięso wieprzowe w zakładach mięsnych. Półtusze wieprzowe zbywano średnio po 8,68 zł/kg, czyli taniej o 0,05 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, ale drożej o 6% niż przed miesiącem. Jednocześnie półtusze wieprzowe kosztowały mniej o 18,5% niż w analogicznym okresie 2024 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

W pierwszym tygodniu marca br. cena zakupu bydła rzeźnego ukształtowała się na poziomie 12,12 zł/kg, tj. wyższym o 2% niż przed tygodniem oraz o 8% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do cen uzyskiwanych przed rokiem żywiec wołowy był droższy o 23%.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Zakłady sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat po 23,69 zł/kg, a więc taniej o blisko 1% niż w poprzednim tygodniu, ale drożej odpowiednio o 3,5% i 16% niż przed miesiącem i rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W dniach 3–9.03.2025 r. krajowi dostawcy za kurczęta brojlery uzyskiwali 5,49 zł/kg, tj. więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Cena indyków ukształtowała się na poziomie 8,60 zł/kg, a zatem wyższym o 0,2% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Kaczki brojlery skupowano po 6,22 zł/kg, tj. drożej o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i o 0,03 zł/kg niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem indyki podrożały o 39,5%, kurczęta brojlery – o 15%, a kaczki brojlery potaniały o 2,5%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych po 9,56 zł/kg, tj. drożej o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków, tak jak w poprzednim tygodniu, wyniosła 14,00 zł/kg i była niższa o 0,08 zł/kg niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem tuszki kurcząt podrożały o 16%, a tuszki indyków – o 12%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl