- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (27.03.2022)
Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Jesteś w kategorii wiadomości:
Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 21–27.03.2022 r. masło w blokach sprzedawały po 28,29 zł/kg, tj. drożej o 3% niż tydzień wcześniej i o 11% niż miesiąc wcześniej. Masło konfekcjonowane zbywano po 28,90 zł/kg, czyli o 6% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 10% niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 63%, a masła konfekcjonowanego – o 58,5%.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 16,80 zł/kg, a zatem więcej o 3% niż tydzień wcześniej i o 9% niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 20,35 zł/kg i była wyższa o 4% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 62%, a PMP – o 57%.
Średnia krajowa cena zbytu sera Edamskiego utrzymała się na poziomie z trzeciego tygodnia marca br. i wyniosła 20,05 zł/kg. Była ona wyższa o 0,5% niż przed miesiącem. Równocześnie cena sera Gouda osiągnęła 20,55 zł/kg i była o 2% większa niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 39%, a ser Gouda – o 41%.
Wzrost cen masła i sera Cheddar na giełdzie w Chicago
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 25 marca 2022 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 6 162 USD/t, tj. wyższym o 3% niż przed tygodniem i o 8% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było o 57,5% droższe.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 4 048 USD/t, a więc więcej o 0,3% niż tydzień wcześniej, ale mniej o 2% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku od drugiego tygodnia lutego br. była stabilna utrzymując się na poziomie 4 983 USD/t. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 56%, a PMP – o 35%.
Cena sera Cheddar osiągnęła 5 016 USD/t i była wyższa o 7% niż tydzień wcześniej i o 17% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku ser Cheddar był o 32% droższy.
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 21–27.03.2022 r. masło w blokach sprzedawały po 28,29 zł/kg, tj. drożej o 3% niż tydzień wcześniej i o 11% niż miesiąc wcześniej. Masło konfekcjonowane zbywano po 28,90 zł/kg, czyli o 6% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 10% niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 63%, a masła konfekcjonowanego – o 58,5%.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 16,80 zł/kg, a zatem więcej o 3% niż tydzień wcześniej i o 9% niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 20,35 zł/kg i była wyższa o 4% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 62%, a PMP – o 57%.
Średnia krajowa cena zbytu sera Edamskiego utrzymała się na poziomie z trzeciego tygodnia marca br. i wyniosła 20,05 zł/kg. Była ona wyższa o 0,5% niż przed miesiącem. Równocześnie cena sera Gouda osiągnęła 20,55 zł/kg i była o 2% większa niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 39%, a ser Gouda – o 41%.
Wzrost cen masła i sera Cheddar na giełdzie w Chicago
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 25 marca 2022 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 6 162 USD/t, tj. wyższym o 3% niż przed tygodniem i o 8% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było o 57,5% droższe.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 4 048 USD/t, a więc więcej o 0,3% niż tydzień wcześniej, ale mniej o 2% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku od drugiego tygodnia lutego br. była stabilna utrzymując się na poziomie 4 983 USD/t. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 56%, a PMP – o 35%.
Cena sera Cheddar osiągnęła 5 016 USD/t i była wyższa o 7% niż tydzień wcześniej i o 17% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku ser Cheddar był o 32% droższy.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com
-
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
-
Skup zbóż według GUS
-
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (20.04.2025)
-
-
Ceny drobiu w Polsce (27.04.2025)
-
-
Rynek mięsa w Polsce (20.04.2025)
-
-
Rynek zbóż w Polsce (20.04.2025)
-
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (20.04.2025)
-
-
Ceny netto skupu mleka surowego według GUS w marcu 2025 r.
-
-
Ceny netto skupu mleka surowego według GUS
-
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (20.04.2025)