Powrót do kategorii

Dodano: 2018-03-27

Osoba kontaktowa: Grzegorz

Adres: woj. mazowieckie,
Konika Polnego 6, Radzymin 05-250, Wieś

Strona WWW:

cena: 9,90 PLN

cena do negocjacji


Dodaj ogłoszenie

Formularz kontaktowy

 

thumbnail

Obornik koński 30 kg/80l nawoz organiczny - sprzedam

OBORNIK KONSKI ŚWIEŻY / dostawa na terenie całego kraju

spakowany w worki po 30 kg /50-80 l

Obornik koński jest najlepszym dostępnym nawozem pochodzenia zwierzęcego, stanowi bezcenne źródło substancji organicznych - próchnicy, substancji mineralnych oraz bogatej i korzystnej flory bakteryjnej.

Najlepszym okresem dla zastosowania nawozu jest wczesna wiosna lub późna jesień, w zależności od rodzaju gleby. Na trawniki i użytki zielone stosujemy późną jesienią.

Jak stosować:

Obornik powinno się stosować w dni chłodne, pochmurne i bezwietrzne. Po rozrzuceniu należy go niezwłocznie przekopać, aby uniknąć strat azotu.

Na glebach ciężkich obornik przekopujemy na głębokość 12-16 cm, na lekkich 18-20 cm.

Zastosowanie w inspektach:

Obornik koński należy do oborników ciepłych dlatego idealnie nadaje się do inspektów i pod wiosenne rozsady.

Dawkowanie:

Optymalna dawka to 1,5 - 2 kg na 1 m2 ( 30 kg na 15-20 m2). Na trawnikach i użytkach zielonych 0,75 - 1 kg na 1 m2 (30 kg na 30-40 m2)

skład świeżego obornika końskiego:

- sucha masa ok. 25%

- azot ok. 0,54%

- fosfor ok. 0,29%

- potas ok. 0,9%

- wapń ok. 0,43%

- magnez ok. 0,16%

Zawartość mikroskładników w mg/kg suchej masy świeżego obornika:

- bor ok. 13,6

- miedź ok. 12,3

- mangan ok. 270

- molibden ok. 0,94

- cynk ok. 94

- kobalt ok. 1,02

- żelazo ok. 1373

systematyczne stosowanie obornika łagodzi naturalny deficyt mikroelementów w glebie.

Obornik oprócz składników mineralnych, to również masa organiczna z której w glebie powstaje próchnica. Wzrost zawartości próchnicy poprawia żyzność i urodzajność, zwiększa napowietrzenie i zdolność do zatrzymywania wody i składników odżywczych.

Oprócz tych wszystkich składników do gleby wraz z obornikiem dostarczamy korzystne mikroorganizmy, które poprawiają biologiczną aktywność gleby.

Tylko w świeżym oborniku zachowuje się odpowiednia flora bakteryjna.