Praca » Inspektor weterynarii
Starszy inspektor
Nr referencyjny: 2056322
Ważna przez:
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Stanowisko: Starszy inspektor
Oferent: Główny Inspektorat Weterynarii w Warszawie
Opis stanowiska
Warunki pracy
Praca biurowa wykonywana przy użyciu komputera oraz urządzeń techniki biurowej (kserokopiarka, skaner, niszczarka). Praca wykonywana w pozycji przemiennej na terenie Głównego Inspektoratu Weterynarii lub na zewnątrz (delegacje).Miejsce i otoczenie organizacyjno–techniczne stanowiska pracy:
Stanowisko pracy zlokalizowane jest w pomieszczeniu biurowym na IV lub V piętrze w budynku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy ul. Wspólnej 30. Ze względu na konstrukcję budynku – okna w pomieszczeniach biurowych na V piętrze zamontowane są w połaciach dachowych. Budynek dostosowany jest do potrzeb osób niepełnosprawnych poprzez: zapewnienie odpowiedniej szerokości drzwi i ciągów komunikacyjnych, brak progów na ciągach komunikacyjnych, dostosowanie toalet. Platformy przyschodowe zamontowane są przy schodach wewnętrznych prowadzących z holu głównego na korytarze parteru oraz przy wejściu do budynku od ul. Żurawiej. Budynek może stwarzać problemy komunikacyjne dla osób niepełnosprawnych ruchowo ze względu na korytarze dzielone drzwiami z samozamykaczami.
Zakres zadań
- Ustalanie ogólnych kierunków działania i szczegółowych zasad postępowania terenowych organów Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie kontroli jakości zdrowotnej mięsa czerwonego, produktów mięsnych i innych produktów pochodnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi, w celu ujednolicenia postępowania terenowych organów Inspekcji Weterynaryjnej.
- Prowadzenie spraw związanych z nadzorem nad przestrzeganiem warunków weterynaryjnych oraz bezpieczeństwem mięsa czerwonego, produktów mięsnych i innych produktów pochodnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
- Współpraca przy opracowywaniu projektów instrukcji/wytycznych Głównego Lekarza Weterynarii, a także projektów procedur dotyczących postępowania organów Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie urzędowych kontroli bezpieczeństwa mięsa czerwonego, produktów mięsnych i innych produktów pochodnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
- Ustalanie warunków weterynaryjnych obowiązujących przy produkcji oraz wywozie mięsa czerwonego, produktów mięsnych i innych produktów pochodnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (wzory weterynaryjnych świadectwa zdrowia, opracowywanie kwestionariuszy, tworzenie list specyficznych zakładów zatwierdzonych na kraje trzecie), w celu umożliwienia ich eksportu do państw trzecich.
- Przygotowywanie audytów krajów trzecich mających na celu zatwierdzenie zakładów sektora mięsa czerwonego do eksportu, udział w wyżej wymienionych audytach, opracowywanie wniosków pokontrolnych oraz uwag do protokołów i raportów pokontrolnych.
- Przygotowywanie audytów FVO mających na celu weryfikację prawidłowego (zgodnego z wymaganiami UE) funkcjonowania nadzoru nad zakładami mięsa czerwonego, udział w wyżej wymienionych audytach, opracowywanie wniosków pokontrolnych oraz uwag do raportów i zaleceń pokontrolnych.
- Współpraca z instytucjami rządowymi i organizacjami pozarządowymi w sprawach dotyczących wymagań weterynaryjnych dla mięsa czerwonego, produktów mięsnych i innych produktów pochodnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi w celu realizacji zadań związanych z nadzorem nad bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego.
- Opiniowanie w zakresie właściwości Biura projektów aktów prawnych opracowanych przez inne instytucje, przesłanych w ramach uzgodnień resortowych i międzyresortowych, w celu weryfikacji ich spójności z innymi normami prawnymi / dostosowania ich do polskich realiów.
- Przygotowanie wkładów do instrukcji dla przedstawiciela Polski na posiedzenia grup roboczych KE oraz SCoPAFF w zakresie bezpieczeństwa mięsa czerwonego, produktów mięsnych i innych produktów pochodnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
- Opiniowanie wytycznych, przewodników dobrych praktyk higienicznych i produkcyjnych przygotowanych przez KE i organizacje branżowe w wyżej wymienionym zakresie dotyczącym bezpieczeństwa żywności.
- Współpraca z koordynatorem Podpunktu Krajowego Punktu Kontaktowego w ramach systemu RASFF w zakresie powiadomień będących w kompetencji Inspekcji Weterynaryjnej.
- Informowanie o ryzyku dla zdrowia publicznego lub zdrowia zwierząt w związku z obsługą Podpunktu Krajowego Punktu Kontaktowego w ramach systemu RASFF oraz powiadomieniami o niebezpiecznej żywności i paszach.
Wymagania:
Wymagania niezbędne
wykształcenie: wyższe weterynaryjne lub technologia żywnościdoświadczenie zawodowe/staż pracy: 1 rok doświadczenia zawodowego praca w Inspekcji Weterynaryjnej lub administracji publicznej na stanowisku o podobnym zakresie obowiązków
- Wiedza: znajomość przepisów weterynaryjnych w zakresie bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego, kodeksu postępowania administracyjnego.
- Kompetencje: kreatywność, samodzielność, inicjatywa, rzetelność, komunikatywność, terminowość.
- Umiejętności: dobra organizacja pracy własnej, praca pod presją czasu.
- Znajomość języka angielskiego na poziomie komunikatywnym.
- Posiadanie obywatelstwa polskiego
- Korzystanie z pełni praw publicznych
- Nieskazanie prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe
Wymagania dodatkowe
- Przeszkolenie: zasady wdrażania i funkcjonowania systemu HACCP
- Wykształcenie w przypadku lekarzy weterynarii: podyplomowe studia specjalizacyjne z zakresu bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego lub epizootiologii i administracji weterynaryjnej.
- Wykształcenie w przypadku technologów żywności: kierunkowe studia podyplomowe.
Forma kontaktu:
Zobacz pełną treść oferty pracy
Zobacz inne oferty pracy Główny Inspektorat Weterynarii w Warszawie
źródło: praca.pl
data publikacji: 2018-08-31