thumbnail
Dodane: 29 kwieceiń 2016 Aktualizowano 10 sierpień 2022

WĘŻE DO SUBSTANCJI SPOŻYWCZYCH

Węże do substancji spożywczych wykonane są z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Węże te posiadają warstwę wewnętrzną z mieszanek gumowych koloru białego, pozbawionych zapachu i smaku, a także z PVC, polietylenu i innych polimerów o dużym stopniu czystości, pozbawionych szkodliwych substancji i nie pogarszających własności zdrowotnych i organoleptycznych produktów. W zależności od typu węża, przeznaczone są do substancji spożywczych takich jak woda pitna, mleko i jego przetwory, alkohole i soki owocowe, napoje, tłuszcze, oleje itp. Stosowane są również w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Zakres średnic wewnętrznych od 3 do 200 mm. Ciśnienia robocze do 27 bar.

Końcówki do węży  należy montować skręcanymi opaskami i obejmami zaciskowymi, mogą być również zaprasowywane maszynowo przy użyciu tulei zaciskowych. Do węży do substancji spożywczych stosowane są przede wszystkim końcówki ze stali nierdzewnej 316 i odpowiedniej jakości wykończenia powierzchni wewnętrznej.