Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
FLORAMIX POMIDOR Nawóz płynny dla warzyw
2012-01-16 -
Preparat do dezynfekcji OXYDION PLUS DDD-1
2020-04-23 -
Ścinarka do wierzby KWE-7
2016-03-01 -
pług ibis L
2014-11-07 -
Zaszywarka stacjonarna Fischbein „F”
2016-04-20 -
Komora do przechowywania produktu luzem
2012-11-19
Światowe ceny surowców rolnych systematycznie wzrastają
Od stycznia 2016 r. światowe ceny surowców rolnych systematycznie wzrastają. Według tzw. indeksu cen żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w sierpniu były większe o 11% niż w styczniu. W tym samym czasie ceny mięsa wzrastały minimalnie szybciej, natomiast ceny zbóż spadały.
W sierpniu indeks FAO zwyżkował o 1,9% i osiągnął wartość 165,6 pkt. Tym samym oznacza to, że ceny surowców rolnych na świecie były wyższe o 65,6% niż średnio w latach 2002-04. Ponadto, zanotowana wartość indeksu jest najwyższa od maja 2015 r. Warto również podkreślić, że ceny surowców rolnych na świecie w sierpniu br. były wyższe niż w tym samym miesiącu rok wcześniej o 6,3%. Z kolei z taką sytuacją mamy do czynienia pierwszy raz od czerwca 2013 r.
Jak wynika ze wstępnego szacunku indeks cen mięsa FAO w sierpniu osiągnął wartość 162,2 pkt, a zatem światowe ceny mięsa w sierpniu zwiększyły się o 12% w odniesieniu do stycznia 2016 r. W tym okresie najszybciej drożała wieprzowina a przeciętny wzrost wyniósł aż 21%. W podobnym stopniu o 19% podrożała baranina, a o 15% mięso drobiowe. Zdecydowanie najmniej, bo tylko o 3%, podrożała wołowina. Jednym z istotnych powodów jest notowany w tym roku rozwój produkcji w Stanach Zjednoczonych i mniejsze zapotrzebowanie na importowaną wołowinę w tym kraju. Wg czerwcowych prognoz FAO w 2016 r. ma zwyżkować o 0,8%, co w przypadku tego gatunku mięsa stanowi spory wzrost. Produkcja drobiu ma wzrosnąć o 1,1%, a wieprzowiny obniżyć się o 0,7%.
Jak zauważają analitycy BGŻ BNP Paribas, pomimo systematycznych wzrostów notowanych w ostatnich ośmiu miesiącach, w sierpniu br. mięso nadal było o 5,0% tańsze niż w analogicznym miesiącu 2015 r. Głównie za sprawą wołowiny, która była aż o 15% tańsza niż rok wcześniej. Natomiast za mięso drobiowe płacono mniej o 1% , a wieprzowina i baranina były już wyraźnie, odpowiednio o 6 i 10%, droższe niż w sierpniu 2015 r.
W omawianym okresie zboża na świecie taniały, co w wielu przypadkach może oznaczać poprawę opłacalności produkcji żywca, szczególnie drobiu i trzody chlewnej. W stosunku do stycznia 2016 r. indeks cen zbóż spadł o 4%, a w relacji rocznej o 7%. Według prognoz najważniejszych organizacji zajmujących się analizami światowego rynku zbóż, produkcja zbóż na świecie w sezonie 2016/17 może być bardzo wysoka, a nawet rekordowo wysoka, stąd też kolejne obniżki cen. To co zdecydowanie hamuje obniżki kosztów pasz, a w wielu wypadkach całkowicie niweluje efekt tańszych zbóż, to drogie rośliny oleiste. W sierpniu 2016 r. indeks cen oleistych i olejów był wyższy aż o 25% niż w roku ubiegłym.