Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (kwiecień 2013)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa w kwietniu 2013 r. w Polsce, przygotowanym w miesięcznym raporcie Agencji Rynku Rolnego.

Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (kwiecień 2013)
Przywóz wieprzowiny z Unii Europejskiej od kilku lat ma charakter marginalny. W okresie styczeń – marzec 2013 r. z krajów trzecich zaimportowano do UE zaledwie 9 tys. ton produktów wieprzowych, o 1% mniej niż przed rokiem. W pierwszym kwartale 2013 r. eksport z Polski żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych wyniósł 69 tys. ton, a zatem to spadek o 6% w stosunku do zeszłego roku. Przywóz do Polski wzrósł o 10%, ale w dalszym ciągu miał niewielkie znaczenie, ponieważ wyniósł tylko 6 tys. ton.
 
Dodatnie saldo ilościowe polskiego handlu zagranicznego wołowiną i cielęciną ukształtowało się na poziomie 63 tys. ton, o 8% niższym niż w okresie trzech pierwszych miesięcy 2012 r. Saldo wartościowe wyniosło 203 mln EUR wobec 204 mln EUR rok wcześniej.
 
Spadek unijnej produkcji wołowiny i zredukowanie do zera stawek refundacji wywozowych przyczyniają się do ograniczenia wywozu z UE asortymentu wołowego i cielęcego. W okresie styczeń – marzec 2013 r. unijny eksport tego gatunku mięsa ukształtował się na poziomie 102 tys. ton, o 13% niższym niż w analogicznym okresie 2012 r. Import wołowiny do UE wzrósł do 78 tys. ton, tj. o 16%.
 
W ciągu pierwszego kwartału 2013 r. polski eksport mięsa, żywca i przetworów drobiowych osiągnął poziom 161 tys. ton, o 6% wyższy niż przed rokiem. Jednocześnie import drobiu wzrósł o 17% i wyniósł 21 tys. ton. Saldo handlu drobiem, zarówno wagowe, jak i wartościowe, było dodatnie i osiągnęło poziom 140 tys. ton wobec 135 tys. ton w okresie trzech pierwszych miesięcy 2012 r., a także 240 mln EUR w stosunku do 233 mln EUR z analogicznego czasu rok wcześniej.
 
W pierwszym kwartale 2013 r. z UE wywieziono 344 tys. ton asortymentu drobiowego, o 6% mniej niż w tym samym okresie 2012 r. Do UE zaimportowano 201 tys. ton drobiu, o 2% więcej niż przed rokiem.
 
Krajowe ceny skupu żywca (bez VAT)
 
W kwietniu 2013 r. na rynku krajowym potaniała trzoda chlewna, młode bydło i drób, a ceny bydła ogółem nie uległy znacznej zmianie. Zgodnie z informacjami GUS trzodę chlewną skupowano średnio po 5,30 zł/kg wobec 5,36 zł/kg w marcu 2013 r. Cena żywca wieprzowego była zbliżona do notowanej w kwietniu 2012 r.
 
W kwietniu 2013 r. za żywiec wieprzowy w skupie najmniej otrzymywali producenci z woj. śląskiego (4,92 zł/kg) i podkarpackiego (4,98 zł/kg), a najwięcej producenci z woj. lubuskiego (5,90 zł/kg) i dolnośląskiego (5,50 zł/kg).
 
Bydło ogółem (bez cieląt) w kwietniu br. skupowano średnio po 6,38 zł/kg (wobec 6,37 zł/kg miesiąc wcześniej), tj. o 1% drożej niż w kwietniu roku poprzedniego. Za młode bydło podmioty skupujące płaciły przeciętnie 6,53 zł/kg, czyli to spadek o 1% w ujęciu miesięcznym i nieznacznie (o 0,3%) mniej niż rok wcześniej.
 
Za żywiec wołowy najmniej uzyskiwali producenci z woj. pomorskiego (5,98 zł/kg) i podkarpackiego (6,05 zł/kg), a najwięcej producenci z woj. lubelskiego (6,97 zł/kg) i świętokrzyskiego (6,72 zł/kg).
 
Średnia cena skupu drobiu w kwietniu 2013 r. (zgodnie z danymi GUS) wyniosła 4,13 zł/kg, o 3% mniej niż miesiąc wcześniej, ale o 1% więcej niż przed rokiem. Zgodnie z danymi Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w kwietniu 2013 r. kurczęta brojlery skupowano przeciętnie po 3,93 zł/kg, o 2% taniej niż w poprzednim miesiącu. Za indyki, podobnie jak w dwóch poprzednich miesiącach 2013 r., zakłady drobiarskie płaciły przeciętnie 5,59 zł/kg. Jednocześnie kurczęta i indyki były o około 4% droższe niż w kwietniu 2012 r.
 
W okresie pierwszych czterech tygodni maja 2013 roku (zgodnie z danymi ZSRIR MRiRW) średnie ceny skupu trzody chlewnej i bydła były o 4% niższe od notowanych w analogicznym okresie kwietnia br., natomiast kurcząt brojlerów były o 0,5% wyższe, a indyków o 1% większe.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: