Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (lipiec 2013)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa w lipcu 2013 r. w Polsce, przygotowanym w miesięcznym raporcie przez ekspertów Agencji Rynku Rolnego.

Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (lipiec 2013)
Opłacalność produkcji trzody chlewnej
 
W Polsce w lipcu 2013 r. odnotowano poprawę rentowności chowu trzody chlewnej w wyniku wzrostu cen skupu żywca wieprzowego i spadku targowiskowych cen zbóż. W omawianym miesiącu relacja cen skupu żywca wieprzowego do targowiskowych cen żyta kształtowała się jak 7,7:1 w stosunku do 7,3:1 miesiąc wcześniej i 6,9:1 przed rokiem.
 
W porównaniu do jęczmienia było to 6,4:1 wobec 6,1:1 w czerwcu br. i 6,3:1 w lipcu 2012 r. W sierpniu 2013 r. nastąpiła dalsza poprawa warunków ekonomicznych tuczu trzody chlewnej, zwłaszcza w odniesieniu do żyta.
 
Ceny prosiąt
 
Z danych GUS wynika, że w lipcu 2013 roku na krajowych targowiskach za 1 prosię uzyskiwano średnio 166 zł, czyli 0,5% więcej niż w czerwcu br., ale o 2% mniej niż rok wcześniej.
 
W dniach 19-25.08.2013 r. na krajowych targowiskach monitorowanych przez ZSRIR MRiRW przeciętna cena prosiąt kształtowała się w granicach 174 zł za 1 sztukę, a więc o 0,2% niżej niż w porównywalnym okresie lipca br.
 
Według wstępnych danych KE w przedostatnim tygodniu sierpnia 2013 r. w UE za jedno prosię płacono średnio 47,22 EUR. W Danii za 1 prosię uzyskiwano 48,27 EUR, w Holandii – 37,50 EUR, w Niemczech – 57,50 EUR, a w Polsce – 41,17 EUR.
 
Ceny żywca i mięsa w Unii Europejskiej
 
W lipcu 2013 r. w UE odnotowano dalszy wzrost cen trzody chlewnej. Według informacji KE w tym czasie za wieprzowinę według masy poubojowej schłodzonej klasy E płacono przeciętnie 181,03 EUR/100 kg, tj. o 5% więcej niż w czerwcu br. To także o 7% drożej niż rok wcześniej. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną kosztowała 179,81 EUR/100 kg.
 
W dniach 19-25.08.2013 r. krajowa cena wieprzowiny klasy E wynosiła przeciętnie 188,95 EUR/100 kg. W UE średnia cena kształtowała się na poziomie 191,79 EUR za 100 kg i była o 5% większa niż przed rokiem.
 
Ceny skupu bydła rzeźnego według masy poubojowej schłodzonej klasy R3 w UE w lipcu br. ukształtowały się na poziomie 385,19 EUR/100 kg i były o 1% mniejsze niż w poprzednim miesiącu, ale o 0,5% wyższe niż przed rokiem. Krajowa cena w przeliczeniu na walutę unijną wynosiła średnio 289,65 EUR/100 kg. Mniejsze niż w Polsce ceny bydła odnotowano jedynie na Łotwie i na Węgrzech.
 
W przedostatnim tygodniu sierpnia tego roku w UE za 100 kg żywca wołowego klasy R3 płacono średnio 383,79 EUR, a w Polsce 297,00 EUR. W lipcu 2013 r. na unijnym rynku tuszki kurcząt brojlerów zbywano średnio po 200,39 EUR/100 kg w stosunku 199,83 EUR/100 kg miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku mięso to było droższe o 4%. Krajowa cena w przeliczeniu na walutę unijną ukształtowała się w granicy 152,47 EUR za 100 kg i była najniższa w UE.
 
Zgodnie ze wstępnymi informacjami KE w dniach 19-25.08.2013 r. w UE cena zbytu tuszek kurcząt wyniosła 201,41 EUR/100 kg, a w Polsce 153,92 EUR/100 kg.


Tagi:
źródło: