Rynek mięsa w Polsce (wrzesień 2013)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa we wrześniu 2013 r. w Polsce, przygotowanym w miesięcznym raporcie przez ekspertów Agencji Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (wrzesień 2013)
Import produktów drobiowych do Polski osiągnął poziom 61 tys. ton, o 8 tys. ton większy niż w okresie pierwszych ośmiu miesięcy 2012 r. Najbardziej, bo o 22% wzrósł przywóz żywego drobiu do 30 tys. ton w ekwiwalencie mięsa. Tak jak w poprzednich latach, importowano również tanie mięso drobiowe do przetwórstwa, gdzie całkowity przywóz surowego mięsa drobiowego w 2013 roku wyniósł 27 tys. ton, czyli o 8% więcej niż w okresie styczeń – sierpień 2012 r.
 
Dodatnie saldo ilościowe handlu drobiem osiągnęło poziom ponad 390 tys. ton, a wartościowe – 690 mln EUR, w obu przypadkach był o 10% większy niż w okresie pierwszych ośmiu miesięcy 2012 r.
 
Krajowe ceny skupu żywca (bez VAT)
 
We wrześniu br. odnotowano minimalny sezonowy spadek cen skupu żywca wieprzowego i drobiowego, ale były one i tak wyższe niż przed rokiem. Zgodnie z danymi GUS, we wrześniu 2013 r. trzodę chlewną skupowano przeciętnie po 5,96 zł/kg w stosunku do 5,97 zł/kg w poprzednim miesiącu. Jednocześnie żywiec wieprzowy był o 1% droższy niż przed rokiem.
 
Najmniej za żywiec wieprzowy uzyskiwali w skupie producenci z woj. podlaskiego - 5,62 zł/kg oraz pomorskiego - 5,65 zł/kg, a najwięcej producenci z woj. lubuskiego - 6,55 zł/kg i dolnośląskiego - 6,28 zł/kg.
 
Ceny skupu bydła ogółem z wyłączeniem cieląt wyniosły przeciętnie 6,11 zł/kg i były o 1,5% większe niż w sierpniu br., ale o 8% mniejsze niż we wrześniu 2012 r. Młode bydło skupowano po 6,30 zł/kg, czyli o 1% drożej niż miesiąc wcześniej, ale o 10% taniej niż przed rokiem.
 
Za żywiec wołowy najmniej płacono producentom z woj. pomorskiego - 5,50 zł/kg, podkarpackiego - 5,65 zł/kg i śląskiego - 5,66 zł/kg, a najwięcej producentom z woj. lubelskiego - 6,70 zł/kg i świętokrzyskiego - 6,63 zł/kg.
 
Jak wynika z danych GUS, we wrześniu 2013 r. przeciętna cena drobiu ukształtowała się na poziomie 4,53 zł/kg i była o 1% mniejsza niż miesiąc wcześniej, ale o 2% większa niż przed rokiem. Zakłady drobiarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW we wrześniu 2013 r. za kurczęta brojlery płaciły średnio 4,06 zł/kg, tj. o 2% mniej niż w sierpniu 2013 r., ale o 1% więcej niż we wrześniu 2012 r. Indyki skupowano po 6,27 zł/kg, a zatem drożej o 2% niż miesiąc wcześniej i o 20% niż przed rokiem.
 
W październiku tego roku odnotowano spadek cen skupu żywca, z wyjątkiem indyków. Według danych ZSRIR MRiRW, w okresie pierwszych czterech tygodni tego miesiąca trzodę chlewną skupowano przeciętnie taniej o 4% niż w porównywalnym okresie września br., a bydło o 1%. W tym czasie ceny kurcząt obniżyły się przeciętnie o 8%, natomiast indyków o 1% wzrosły.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: