Rynek mięsa w Polsce (23.07.2017)

W trzecim tygodniu lipca br. w krajowym skupie spadkowi uległy ceny żywca wieprzowego, kurzego i indyczego, niewielki wzrost cen odnotowano z kolei w przypadku bydła rzeźnego. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (23.07.2017)
Ceny prosiąt
 
Od połowy maja 2017 r. na krajowych targowiskach ceny prosiąt utrzymują się na historycznie najwyższym poziomie ponad 200 zł za sztukę. W dniach 17–23.07.2017 r. za jedno prosię (według ZSRIR MRiRW) płacono 202 zł. Było to odpowiednio o 3% i o 5% mniej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem, ale więcej o 28% niż przed rokiem oraz o 2% niż w lipcu 2009 r., kiedy było to 198,55 zł za sztukę.
 
Ceny prosiąt w Unii Europejskiej są także znacznie większe niż przed rokiem. W dniach 17–23.07.2017 r. cena jednego prosięcia wynosiła 52 EUR za sztukę i była o 17,5% wyższa niż w porównywalnym tygodniu 2016 r.
 
Ceny zbytu mięsa
 
W dniach 17–23.07.2017 r. w krajowych zakładach mięsnych cena półtusz wieprzowych wynosiła 7,89 zł/kg i była o 2% mniejsza niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem, ale o 3% większa niż w tym samym tygodniu 2016 r.
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 12,61 zł/kg wobec 12,57 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena ćwierci wołowych była o 1% niższa niż przed miesiącem i niż przed rokiem.
 
W zakładach drobiarskich tuszki kurcząt w porównaniu do poprzedniego tygodnia potaniały o 4% do 5,38 zł/kg. Ich cena była o 7% niższa niż przed miesiącem i niż przed rokiem. Tuszki indyków sprzedawano po 8,46 zł/kg, tj. taniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 0,6% niż przed miesiącem. W porównaniu z analogicznym okresem 2016 r. indyki były jednak o 4% droższe.


Tagi:
źródło: