Złote Medale 2013 przyznane

Komisja konkursowa prestiżowej nagrody – ZŁOTYCH MEDALI Międzynarodowych Targów Poznańskich - podjęła decyzję o przyznaniu 28 nagród wśród produktów zgłoszonych przez wystawców Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD oraz jednej nagrody dla wystawcy Międzynarodowych Targów Gastronomii POLAGRA GASTRO.

Złote Medale 2013 przyznane
  1. Metka MISTRZA Andrzeja
    Zakłady Mięsne „BYSTRY” sp. z o.o., sp. kom., Swarzędz

W naszej bogatej ofercie wyrobów kolejną grupą produktów oferowanych na rynku są wędliny „MISTRZA ANDRZEJA” m.in. kiełbasa drobno rozdrobniona surowa - METKA MISTRZA ANDRZEJA. Tajemnica sukcesu leży w umiejętnościach pracowników, nowoczesnej technologii, możliwościach sprzętu produkcyjnego, ale przede wszystkim w najwyższej jakości przerabianego surowca. Czym byłby kawałek świeżego pieczywa bez cudownie smarownej METKI MISTRZA ANDRZEJA. Wyjątkowy surowiec wieprzowo-wołowy z własnej hodowli, kompozycja naturalnych przypraw firmy „LAY GEWUERZE” oraz nasza receptura.

  1. Kiełbasa polska dojrzewająca
    „Niewieścin” sp. z o.o., Niewieścin

Wędzonka surowa, wędzona długodojrzewająca. Otrzymana w 1OO% z mięsa wieprzowego z dodatkiem soli peklowej i naturalnych przypraw. Wyjątkowy smak i barwa produktu bierze się z długiego wędzenia zimnym dymem wędzarniczym, a także dojrzewaniu w ściśle kontrolowanych warunkach klimatycznych (temperatura, wilgotność). Jest to produkt niskowydajny gdzie z 166 g mięsa wieprzowego otrzymujemy 1OO g gotowego wyrobu. Dzięki techno -logii produkt ten ma długą przydatność do spożycia. Receptura tej kiełbasy powstała na bazie rodzinnych doświadczeń i przepisów. Natomiast w zakładzie zostało to uściślone dokładną recepturą i technologią produkcji.

  1. Kiełbasa krakowska sucha
    Zakład Mięsny LENARCIK Sławomir Lenarcik, Gotardy

Kiełbasa krakowska sucha wypracowała już sobie miano renomowanego standardu w naszej świadomości. Gości na naszych stołach od dawna, wpisując się w polską tradycję kulinarną. Niewątpliwie wpływ na jej sukces ma długi proces suszenia, zastosowanie naturalnych ziół i przypraw oraz wybór najlepszych mięs. Nie bez znaczenia pozostaje wędzenie olchowym dymem nadające tej kiełbasie wspaniały zapach. Idealna krakowska sucha powinna wyróżniać się kruchością, delikatnością oraz wyraźnym i charakterystycznym aromatem, a nasza taka właśnie jest.

  1. Schab WAWELSKA TRADYCJA
    LUKULLUS sp. z o.o. sp. kom. Michałów
    Zgłaszający: Biuro Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, Warszawa

Schab Wawelska Tradycja – znakomity schab wieprzowy z delikatną okrywą tłuszczową, wyselekcjonowany z wysokiej jakości mięsa, marynowany ok. 1O dni w naturalnej solance. Wyrób parzony, pieczony w wysokiej temperaturze na kolor złocisto-brązowy, wyróżniający się doskonałą kruchością i wyjątkowym smakiem staropolskiej pieczeni, niezwykle soczysty. Produkt bezglutenowy, zawierający tylko naturalne składniki. Polecany dla wszystkich smakoszy prawdziwej sztuki masarskiej.

  1. Ser sałatkowy FESTINA z mleka krowiego
    AGRO -DANMIS Gramowscy sp.j., Bukowiec

Festina jest to ser sałatkowy dojrzewający o charakterystycznej gładkiej strukturze i słono - śmietankowym smaku. Metoda ultrafiltracji stanowi innowacyjną metodę produkcji sera, w której mleko ulega zagęszczeniu w sposób pozwalający zachować wszystkie cenne składniki odżywcze użytego do produkcji mleka. Gwarantuje to na zachowanie dobrego smaku i zapachu sera nawet do 7 dni po otwarciu. Nasz zakład jako jedyny w Polsce stosuje taką metodę. Ser Festina to idealny dodatek do sałatek.

  1. Kiełbasa polska pieczona
    „Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek” sp. z o.o., sp. k., Zbąszynek

Kiełbasa polska pieczona to produkt o bardzo wysokiej zawartości mięsa, wyrób typowo domowy, pieczony. Proces produkcyjny zapewnia wyższy termin przydatności do konsumpcji. Doskonale nadaje się do dalekich podróży, ale również pozwala na eleganckie przyozdobienie stołu. Pokrojona w plastry czy też podana w formie krążków będzie równie smaczna. Od ponad 5 lat na rynku. Wyprodukowana w rodzinnym przedsiębiorstwie Grzegorz Zyguła i Synowie.



Tagi:
źródło: