Złote Medale 2013 przyznane

Komisja konkursowa prestiżowej nagrody – ZŁOTYCH MEDALI Międzynarodowych Targów Poznańskich - podjęła decyzję o przyznaniu 28 nagród wśród produktów zgłoszonych przez wystawców Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD oraz jednej nagrody dla wystawcy Międzynarodowych Targów Gastronomii POLAGRA GASTRO.

Złote Medale 2013 przyznane
  1. Hamburger o smaku bekonu w marynacie pieprzowej
    HAMBURGER PINI sp. z o.o., Kutno

Kotlet z wyselekcjonowanego boczku wieprzowego pochodzącego z półtusz klas S i E przyprawiony naturalnymi dodatkami. Formowany w kształcie owalu pokryty marynatą pieprzową. Pakowany po dwie sztuki o wadze 125 g każdy. Doskonale nadaje się na grilla i do smażenia.

  1. Sznycel ze schabu
    HAMBURGER PINI sp. z o.o., Kutno

Surowiec na sznycel otrzymujemy ze schabu bez kości z półtusz klasy S i E. Mięso przechodzi proces tenderyzacji co sprawia, że sznycel po upieczeniu nabiera kruchości. Plastry schabu poddaje się mokremu i suchemu panierowaniu. Waga 1 plastra 125 g. Sznycel pieczemy w nagrzanym do 18OoC piekarniku przez 15-2O minut.

  1. Polędwiczka wieprzowa z główką
    PINI Polonia sp. z o.o., Kutno

Polędwiczka wieprzowa jest uważana za najlepszą część tuszy wieprzowej o szerokim zastosowaniu. Polędwiczka ma soczysty, kruchy i delikatny smak, który zawdzięcza swojej delikatnej strukturze mięśniowej. Jest to niezwykle delikatny i elastyczny mięsień. Ma zastosowanie w przygotowywaniu najbardziej wykwintnych dań. Bardzo dobrze komponuje się z przyprawami. Mięso jest soczyste i kruche, o niskiej zawartości tłuszczu, jest źródłem pełnowartościowego białka.

  1. Schab bez kości polski
    PINI POLONIA sp. z o.o., Kutno

Schab stanowi najpopularniejsze danie na polskich stołach. Jest to najszlachetniejszy i najdłuższy mięsień tuszy wieprzowej. Tkanka mięśniowa jest jędrna i jednolita. Mięso jest bardzo soczyste i delikatne. To źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego i wit. z grupy B. Ma zachowane odpowiednie proporcje mięsa i tłuszczu co wpływa pozytywnie na jego walory smakowe. Schab b/k w tradycyjnej obróbce tzw. polskiej cechuje się dużą delikatnością smaku, jest lekko słodki i soczysty o łagodnym i charakterystycznym mięsnym zapachu oraz posiada jasnoróżowy kolor.

      28. FreshMax® samoprzylepne plastry
            Multisorb Technologies , USA

Produkty spożywcze narażone na działanie tlenu doznają degradacji koloru i wzrostu rozwoju bakterii tlenowych, co prowadzi do pojawienia się niepożądanego smaku. Samo -przylepne absorbery tlenu FreshMax® firmy Multisorb Technologies to wygodne rozwiązanie do degradacji tlenu w szczelnie zamkniętych opakowaniach żywności. Absorber bezpiecznie przylega wewnątrz opakowania, więc nie przenika się z produktem. Absorbery tlenu FreshMax® zachowują kolor i smak produktu, wydłużają termin przydatności i usprawniają zrównoważony rozwój. Komora tradycyjnego wędzenia.

 

POLAGRA GASTRO

  1. masterBAR
Komat Mieczysław Kozłowski, Romanowo Dolne

MasterBAR firmy Komat to wyjątkowa oferta kompleksowej zabudowy linii barowej. Niezliczone możliwości komponowania ze sobą modułów pozwalają na realizację nawet najbardziej śmiałych wizji architektów i projektantów, a opracowane na bazie 2O-letniego doświadczenia rozwiązania są gwarancją najwyższej jakości i funkcjonalności. System masterBAR pozwala nie tylko optymalnie wykorzystać przestrzeń w lokalu przeznaczoną na linię barową, ale również zapewnia niezwykle atrakcyjny i nowoczesny wygląd. 



Tagi:
źródło: