Złote Medale 2013 przyznane

Komisja konkursowa prestiżowej nagrody – ZŁOTYCH MEDALI Międzynarodowych Targów Poznańskich - podjęła decyzję o przyznaniu 28 nagród wśród produktów zgłoszonych przez wystawców Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD oraz jednej nagrody dla wystawcy Międzynarodowych Targów Gastronomii POLAGRA GASTRO.

Złote Medale 2013 przyznane
  1. Ser topiony w saszetkach 150g BLUE CHEESE
    LACTIMA sp. z o.o., Morąg

Ser topiony w saszetkach Blue Cheese, to wyjątkowy ser, oryginalny smak nadaje mu dodany ser pleśniowy z przerostem błękitnej pleśni. Wspaniała propozycja dla osób poszukujących kulinarnych uniesień. Ser topiony w saszetkach Blue Cheese, to absolutna nowość na rynku nabiałowym. Oprócz dużej estetyki i innowacyjności samego opakowania szczególnie istotna jest szeroka możliwość zastosowania. Wybornie smakuje z pieczywem, znakomity do urozmaicania potraw, wzbogaca je nadając im wyszukanego smaku i aromatu. Nowe sery LACTIMA są podwójnie doskonałe: to pyszny ser w praktycznym i wygodnym opakowaniu! Poznaj wszystkich członków rodziny serów w saszetkach! Oto Emmentaler, Gouda, Blue Cheese i Z grzybami!

  1. Serek wędzony w plastrach

    Średzka Spółdzielnia Mleczarska Jana, Środa Wielkopolska

Forma opakowania serka wędzonego w plastrach charakteryzuje się łatwością otwarcia, możliwością wykorzystania części porcji, a następnie ponownego zamknięcia w celu dalszego przechowywania. W technologii opracowanej w ŚSM JANA zastosowano serek produkowany metodą ultrafiltracji, co - z uwagi na pełne wykorzystanie białek mleka (z białkami serwatkowymi włącznie) - podwyższa wartość biologiczną produktu. Elementem zdecydowanie odróżniającym serek wędzony ŚSM JANA od produktów konkurencji jest proces wędzenia oraz konsystencja produktu. Zastosowanie procesu wędzenia naturalnym dymem z drewna pozwoliło na uzyskanie unikalnego smaku. Jako efekt doboru odpowiednich substancji stabilizujących uzyskano strukturę i konsystencję zbliżoną do produktów twarogowych, a nie do żelu, co było jednym z najważniejszych celów do osiągnięcia.

  1. „SOKOLIKI” szyneczka drobiowa
    SOKOŁÓW S.A., Oddział w Sokołowie Podlaskim
    Zgłaszający : SOKOŁÓW S.A., Sokołów Podlaski

Sokoliki - szyneczka drobiowa to szynka parzona, niewędzona, wyprodukowana z najwyższej jakości surowca z kurczaka. Wyrób cechuje się wysoką zawartością mięsa – 81%. Średnica plastra wynosi około 92 mm. Obecny kształt produktu opracowany został przy udziale prac projektowych połączonych równolegle z badaniami ilościowymi preferencji konsumenckich. Na podstawie badań określony został poziom akceptowalności produktu wśród docelowej grupy odbiorców. Badania obejmowały szereg parametrów, takich jak ocena organoleptyczna, gramatura opakowania, wizualizacja opakowania, jego wymiary itd. Atutem produktu jest niska zawartość tłuszczu (produkt typu „light”), wysoka zawartość pełnowartościowego białka, jak również brak dodanych związków fosforanowych oraz glutaminianu monosodowego.

  1. Pasztet z boczkiem
    SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie
    Zgłaszający: SOKOŁÓW S.A., Sokołów Podlaski

Tradycyjnie pieczony pasztet wieprzowo-drobiowy, którego recepturę oparto na wyselekcjonowanych jakościowo składnikach mięsnych, poddanych odpowiedniej obróbce termicznej gwarantującej zachowanie pełnych walorów smakowych. Spełniając oczekiwania konsumentów surowce mięsne wzbogacono dodatkiem aromatycznego, zapieczonego, wędzonego boczku wieprzowego z dodatkiem przypraw, który tworzy na powierzchni pasztetu charaktery -styczną smaczną posypkę. Dzięki znakomitej jakości i swoim walorom smakowym decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi produkt otrzymał znak „POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ„

  1. Orliki serowe
    SOKOŁÓW S.A. Oddział w Kole
    Zgłaszający: SOKOŁÓW S.A. Sokołów Podlaski

ORLIKI to pyszne przekąski w postaci cieniutkich kabanosów o wysokiej zawartości mięsa. Pakowane są w niewielkie 65 gramowe porcje. Można je zabrać na wycieczkę, na boisko, do szkoły, gdyż nie wymagają chłodzenia. Z powodzeniem zastąpią słodycze i chipsy, zawierają pełnowartościowe białko bogate w witaminę B 12i żelazo hemowe.

  1. Kiełbaski z szynki
    SOKOŁÓW S.A. Oddział w Robakowie, Robakowo
    Zgłaszający: SOKOŁÓW S.A. Sokołów Podlaski

Kiełbaski z szynki to wysokiej jakości produkt o zawartości mięsa wieprzowego z szynki aż 93%, stworzony z myślą o najbardziej wymagających konsumentach. Kiełbaski te nie posiadają osłonek, dzięki czemu można z nich łatwo i szybko przygotować smaczny posiłek. Znakomicie nadają się jako przekąska na zimno i na ciepło. Poza tym odznaczają się wyjątkową delikatnością i kruchością. Kiełbaski z szynki proponowane są klientom w dwóch formach pakowania VAC 25O g i MAP ok. 1 kg. Eleganckie opakowania dopasowane do specyfiki produktu i wymagań konsumentów przyciągają uwagę.



Tagi:
źródło: