Złote Medale 2013 przyznane

Komisja konkursowa prestiżowej nagrody – ZŁOTYCH MEDALI Międzynarodowych Targów Poznańskich - podjęła decyzję o przyznaniu 28 nagród wśród produktów zgłoszonych przez wystawców Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD oraz jednej nagrody dla wystawcy Międzynarodowych Targów Gastronomii POLAGRA GASTRO.

Złote Medale 2013 przyznane
  1. Serek w posypce z pieprzem 180 g
    Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie, Czarnków

To delikatnie kremowy ser wytwarzany na bazie składników najwyższej jakości z mleka pasteryzowanego. Jest źródłem witamin i składników mineralnych. Charakteryzuje się gładką konsystencją o subtelnym smaku pieprzu. Połączenie aromatycznego pieprzu i delikatnej konsystencji serka stanowi ucztę dla podniebienia. Jest nie tylko źródłem naturalnego zdrowia ale także niepowtarzalnego smaku oraz tworzy odpowiednią kompozycję smakową nadającą charakter każdej kanapce. Świetnie pasuje do sałatek oraz jako składnik farszu. Zaletą stosowania pieprzu w serku są jego właściwości zdrowotne. Pieprz poprawia aromat potraw, wpływa korzystnie na układ trawienny. Dostępny również w dwóch innych wersjach smakowych: z ziołami i z gros.

  1. Golonka pieczona
    Zakłady Mięsne „PEKPOL OSTROŁĘKA” S.A., Ostrołęka

Przygotowana ze specjalnie wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego i naturalnych przypraw. 1OOg produktu wyprodukowano ze 1O2g golonki. Golonka zapakowana jest w folię do stosowania w mikrofali i estetyczne kartonowe opakowanie o gramaturze około 3OOg. Wyśmienicie smakuje zarówno na zimno jako dodatek do chleba, jak i na ciepło w wersji obiadowej. Aby przyrządzić smaczny, ciepły posiłek wystarczy podgrzać w piekarniku, na grillu czy w mikrofalówce. Golonka idealnie się komponuje z pajdą chleba, pieczonymi ziemniakami i musztardą.

  1. Kiełbasa podwawelska oryginalna
    Zakłady Mięsne „PEKPOL OSTROŁĘKA” S.A., Ostrołęka

Wyprodukowana na tradycyjnej recepturze z najwyższej jakości mięsa wieprzowego z dodatkiem naturalnych przypraw. Dzięki starannemu procesowi wytwarzania zachowuje przez długi czas świeżość i naturalny aromat pozwalając długo cieszyć się dobrym smakiem. Jest to produkt wyrabiany od czasów powstania zakładów, a więc od prawie 4O lat. Kiełbasa podwawelska oryginalna nadaje się idealnie do spożywania w różnych formach: na ciepło, na zimno, jako przekąska, dodatek do sałatek i ciepłych dań.

  1. Półgęsek wędzony parzony
    Kutnowskie Zakłady Drobiarskie „EXDROB” S.A. Kutno

Półgęsek produkowany jest na bazie jednego z najcenniejszych gatunków drobiu wodnego, czyli gęsi owsianej. Półgęsek był w kuchni staropolskiej bardzo popularną przekąską. Nazwa wskazuje na swojego rodzaju tradycyjność wyrobu, który charakteryzuje się naturalnym, anatomicznym kształtem pojedynczego fileta z piersi gęsi ze skórą i podskórną warstwą tłuszczu. Charakter produktu podkreślony został przez zastosowanie dodatków, które nadały mięsu odpowiednią soczystość i konsystencję oraz podkreśliły charakterystyczny smak gęsiny

  1. CHAMPION - cytrynka
    Miko-Plus sp. z o.o.(własność firmy LEVANT Kasem Bahloul), Jarogniewice
    Zgłaszający P.H.W. LEVANT Kasem Bahloul, Poznań

Champion® cytrynka jest produktem, w którego skład wchodzi 1OO% sok z cytryny pochodzący z nasłonecznionych ogrodów cytrusowych Bliskiego Wschodu. Idealny dodatek do herbaty, sosów i zup. Nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników. Wysoką jakość produktu potwierdzają certyfikaty norm International Food Standard oraz system jakości HACCP. Cytrynka jest jednym z pięciu dodatków do napojów w opakowaniach jednoporcjowych. Pozostałe to: Śmietanka 1O% UHT, Mleczko 2% UHT, Soja (substytut mleka) oraz Limonka 1OO% sok.

  1. Kiełbasa drobiowa ze spichlerza
    SuperDrob S.A. Zakłady Drobiarsko-Mięsne , Karczew

Przepyszna kiełbasa średnio-rozdrobniona, wędzona, parzona, pieczona. Jest to wyrób z najwyższej jakości mięs drobiowych bez dodatku wieprzowiny i tłuszczu wieprzowego formowany w nieduży, pojedynczy wianek w jelitach naturalnych. Konsystencja batonów jest ścisła, a osłonka lekko pomarszczona, co sprawia że kiełbasa ta wygląda jak najlepszy wyrób tradycyjny. Masa pojedynczego batonu wynosi około 25Og. Na przekroju wyrobu dominuje barwa mięsa od różowej do ciemnoróżowej. Istotą klasy tego wyrobu jest jego wyborny, pełny smak wynikający z właściwości użytych mięs drobiowych oraz z wędzenia i pieczenia typowy dla kiełbasy drobiowej a zarazem podkreślający jego niepowtarzalność. W smaku odnajdziemy także lekko wyczuwalną nutę soli oraz delikatny posmak przypraw. Naturalnie Dobre® to wędliny, kiełbasy i wyroby garmażeryjne z doskonałej jakości mięs drobiowych i wieprzowych.



Tagi:
źródło: