| Autor: redakcja6

Eksport kiełbas z Polski w 2013 roku

W ubiegłym roku Polska wyeksportowała 56,7 tys. ton kiełbas i innych podobnych produktów mięsnych za łączną kwotę 151,2 mln euro – podała FAMMU/FAPA.

Eksport kiełbas z Polski w 2013 roku
Wśród czołowych odbiorców kiełbas z Polski znalazły się takie państwa jak: Wielka Brytania z importem na poziomie 14,5 tys. ton oraz Niemcy – 6 tys. ton, Litwa – 5,4 tys. ton, Czechy – 4,5 tys. ton, Węgry – 4,2 tys. ton i Dania – 3,8 tys. ton, Słowacja – 3,7 tys. ton, Rosja – 3,5 tys. ton, Irlandia – 2,4 tys. ton, Rumunia – 1,2 tys. ton, oraz w mniejszym stopniu: Francja, Bułgaria, Szwecja, Holandia, Łotwa, Estonia i wiele innych państw.
 
W analizowanym czasie eksport kiełbas z Polski zwiększył się pod względem ilościowym o ponad 3%, natomiast pod względem wartościowym – o około 6%. Jak podaje FAMMU/FAPA, wzrost ten podyktowany był większymi dostawami tych produktów do państw Wspólnoty Niepodległych Państw.
 
W ubiegłym roku do krajów Wspólnoty trafiło łącznie 51,7 tys. ton polskiej kiełbasy, przy czym do „starych” państw członkowskich wywieziono 30,5 tys. ton, a pozostałą część do nowych członków. Udział w ogólnym eksporcie kiełbas z Polski kształtował się na poziomie 54% w przypadku „starych” krajów oraz 37% w „nowych”. Jednocześnie wywóz do WNP zwiększył się aż o 163% i wyniósł łącznie 4,3 tys. ton, przy czym najwięcej do Rosji – 3,5 tys. ton, Mołdawii – 435 ton i Mołdawii – 180 ton.
 
W 2013 roku Polska eksportowała około 4,7 tys. ton kiełbas w ciągu miesiąca, z czego aż 4,3 tys. ton trafiało na unijny rynek. Średni miesięczny eksport polskich kiełbas do krajów „starej” UE kształtował się w 2013 r. na poziomie 2,5 tys. ton, a do nowych krajów Wspólnoty wynosił 1,8 tys. ton.
 

Ponadto w minionym roku Polska wyeksportowała również 146,7 tys. ton pozostałych przetworów lub konserwowanego mięsa za łączną wartość blisko 438 mln euro. Trafiały one przede wszystkim do Wielkiej Brytanii (27,3 tys. ton), Szwecji (19,4 tys. ton), Niemiec (13,2 tys. ton), na Węgry (9,7 tys. ton), Słowację (9,3 tys. ton), do Stanów Zjednoczonych (8,5 tys. ton), Czech (7,2 tys. ton), na Ukrainę (6,6 tys. ton), do Danii (6,2 tys. ton), Francji (5,6 tys. ton), Finlandii (5,5 tys. ton), Włoch (4,4 tys. ton), na Litwę (3,9 tys. ton), do Rosji (3,3 tys. ton) oraz do Irlandii, na Łotwędo Rumunii, Estonii, Mołdawii, Holandii, Macedonii i wielu innych krajów.

Do 
krajów Wspólnoty trafiło łącznie 123,7 tys. ton tych towarów, w tym 87,5 tys. ton do „starych” członków Wspólnoty oraz 36,2 tys. ton do nowych krajów UE. Dostawy pozostałych przetworów mięsnych lub konserwowanego mięsa do nowych krajów Unii spadły o około 6%, natomiast do „starych” krajów Wspólnoty zwiększyły się o prawie 15%. Eksport do krajów Stanów Zjednoczonych i Kanady oraz WNP ukształtował się odpowiednio na poziomie 8,5 tys. ton oraz 12,1 tys. ton.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!