Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Żyto ozime Dańkowskie Agat
2013-11-08 -
Reflektory główne uniwersalne RE0586
2011-12-14 -
Poziomy Mieszalnik Pasz PMP 1
2016-05-09 -
Mulczery ogrodowe ORSI CLUB
2015-03-11 -
Wygrodzenie legowiskowe Profit
2020-05-25
Polski eksport kawy, herbaty i kakao wzrósł do 164 tys. ton
W 2015 r. z Polski wyeksportowano 164 tys. ton kawy, herbaty i kakao czyli więcej o 3% niż w 2014 r. o wartości 898 mln EUR o 16% większej – podaje Agencja Rynku Rolnego.

Eksport kawy, herbaty i kakao
W wartości wywozu omawianej grupy towarowej największy był udział kawy i jej ekstraktów, wynoszący aż 73%. Z kolei eksport herbaty stanowił 18% udziału w wartości, a kakao (ziarno, proszek, pasta i tłuszcz kakaowy) – 9%.
W roku ubiegłym do UE wyeksportowano 141 tys. ton kawy, herbaty i kakao o wartości 774 mln EUR. Było to odpowiednio o 3% i 17% więcej niż w 2014 r. Głównymi odbiorcami tej grupy towarowej były Czechy (228 mln EUR) oraz Niemcy (112 mln EUR). Wolumen eksportu tych produktów poza granice UE wyniósł 23,5 tys. ton i był zbliżony do zrealizowanego w 2014 r., jednak wartość zwiększyła się o 9%, do 123,8 mln EUR.
Dodatkowo eksport kawy, herbaty i kakao do krajów WNP pozostał na poziomie z 2014 r., tj. 16 tys. ton, ale jego wartość była o 13% większa i wyniosła 66 mln EUR w 2015 r. wobec 59 mln EUR w 2014 r. Wywóz do krajów trzecich innych niż WNP wyniósł 7,3 tys. ton i nie zmienił się w stosunku do 2014 r. W wartości odnotowano zwyżkę o 6% z 55 mln EUR do 58 mln EUR.
