Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
Części zamienne - Węże PCV
2016-02-05 -
Wóz paszowy RINO ELECTRO EUROMILK
2020-08-06 -
Przyczepa rolnicza T735A 2,5t
2016-01-18
Polski eksport kawy, herbaty i kakao wzrósł do 164 tys. ton
W 2015 r. z Polski wyeksportowano 164 tys. ton kawy, herbaty i kakao czyli więcej o 3% niż w 2014 r. o wartości 898 mln EUR o 16% większej – podaje Agencja Rynku Rolnego.
Eksport kawy, herbaty i kakao
W wartości wywozu omawianej grupy towarowej największy był udział kawy i jej ekstraktów, wynoszący aż 73%. Z kolei eksport herbaty stanowił 18% udziału w wartości, a kakao (ziarno, proszek, pasta i tłuszcz kakaowy) – 9%.
W roku ubiegłym do UE wyeksportowano 141 tys. ton kawy, herbaty i kakao o wartości 774 mln EUR. Było to odpowiednio o 3% i 17% więcej niż w 2014 r. Głównymi odbiorcami tej grupy towarowej były Czechy (228 mln EUR) oraz Niemcy (112 mln EUR). Wolumen eksportu tych produktów poza granice UE wyniósł 23,5 tys. ton i był zbliżony do zrealizowanego w 2014 r., jednak wartość zwiększyła się o 9%, do 123,8 mln EUR.
Dodatkowo eksport kawy, herbaty i kakao do krajów WNP pozostał na poziomie z 2014 r., tj. 16 tys. ton, ale jego wartość była o 13% większa i wyniosła 66 mln EUR w 2015 r. wobec 59 mln EUR w 2014 r. Wywóz do krajów trzecich innych niż WNP wyniósł 7,3 tys. ton i nie zmienił się w stosunku do 2014 r. W wartości odnotowano zwyżkę o 6% z 55 mln EUR do 58 mln EUR.