Zielone światło dla poprawy jakości oliwy z oliwek

Dnia 26 listopada 2013 roku podczas spotkania Komitetu Zarządzającego ds. Oliwy z Oliwek kraje członkowskie dały zielone światło dla zmiany standardów marketingowych oliwy z oliwek, w tym nowych wymagań dotyczących oznakowania, o których mówi zmiana rozporządzenia 29/2012 w sprawie norm handlowych dla oliwy z oliwek – podaje FAMMU/FAPA.

Zielone światło dla poprawy jakości oliwy z oliwek
W trakcie głosowania wszystkie kraje członkowskie głosowały za. Z kolei Niemcy, Estonia, Łotwa, Węgry, Austria i Szwecja wstrzymały się od głosu. W maju tego roku Komisja wycofała się z kontrowersyjnego planu zakazu użycia opakowań wielokrotnego użytku dla oliwy w gastronomii, który miał obowiązywać od stycznia 2014 roku. Stało się to wbrew poparciu 15 państw oraz sprzeciwie przede wszystkim krajów północnej Europy nie produkujących oliwy.
 
W ramach „Planu Działania” dla sektora oliwy z oliwek Komisja poprawi standardy oliwy na rynku europejskim oraz globalnym dążąc do eliminacji fałszerstw oraz poprawy jakości. Planuje się poszerzenie opisu produktu na oznakowaniu w tym informacje o optymalnych warunkach przechowywania, czyli w chłodnym i zaciemnionym pomieszczeniu.
 
Według projektu producenci będą mogli dobrowolnie wskazać rok zbiorów oliwek, jeśli 100% oliwy oznakowanej pochodzi z tego samego zbioru. Kraje członkowskie będą zobowiązane do weryfikacji przepisów oznakowania czy są właściwie stosowane. Zmiany mają wejść w życie od połowy grudnia 2014 roku z okresem przejściowym dla wyczerpania aktualnych zapasów – podkreśla FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts No 88-13.


Tagi:
źródło: