| Autor:

Ekologiczny bum?

Zainteresowanie ekologiczną żywnością z dnia na dzień rośnie, ale również zwiększa się liczba oszustów.

 

W domach, sklepach, na ulicach coraz częściej rozmawia się o zdrowym odżywianiu. Telewizja, internet, prasa i radio – oni wszyscy promują aktywny tryb życia.

 

Skoro się o tym mówi wszędzie, to warto się zorientować, gdzie można zdobyć zdrową żywność, ponieważ zdrowie zaczyna się od odpowiedniego odżywiania.

 

Czy na półkach często można spotkać produkty oznakowane jako bio żywność? Tak, ale w 90% to zwykłe kłamstwo. Niestety to oszustwo może okazać się często nie tylko niezadowoleniem z produktu, ale także utratą pieniędzy, które wydaliśmy.

 

Dlatego też każdy produkt oznaczony logiem zdrowej żywności, a nie posiadający certyfikatów będzie wycofywany z półek, a na właściciela produkcji nałożona zostanie kara w wysokości do 10 procent zysków z całego roku.

 

Inspektoraty jakości handlowej będą karać z pełną surowością i to jest dobra wiadomość nie tylko dla konsumentów, ale również dla producentów, którzy czasem bardzo długo dopracowywali swoje produkty tak, aby w pełni zasługiwały na miano ekologicznych.

 

Zwłaszcza, że mamy coraz większą świadomość i chyba dotarło do naszej świadomości hasło „jestem tym co jem”. Produkty ekologiczne są oczywiście starannie przygotowywane, ale również i ulepszane oczywiście w ramach wymogów certyfikatu.

 

Można powiedzieć, że duży popyt na tą żywność będzie jeszcze miał pozytywniejszy skutek, ponieważ ceny produktów powinny systematycznie spadać.

Tagi:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!