| Autor: redakcja12

Walory roślin strączkowych

Systematyczny wzrost uprawy roślin strączkowych w gminie Chrzypsko Wielkie pozwala na rodzimą produkcję dobrego białka roślinnego, które wykorzystuje się w żywieniu zwierząt, zwłaszcza trzody chlewnej ale także w przyrządzaniu dobrych potraw dla ludzi.

Walory roślin strączkowych
Rodzime białko jest dużo tańsze i dlatego powinniśmy go poszukiwać głównie w rodzimych odmianach. W roku 2017 w gminie Chrzypsko Wielkie obsiane było roślinami strączkowymi 133ha, w tym łubinem 105 ha, grochem 20ha i soją 8 ha. W uprawie grochów dominowały odmiany: Milwa, Hubal, Batuta, Muza, w uprawie łubinów: Zeus, Sonet i Regent a w uprawie soi Violetta i Annushka. Udział roślin strączkowych w strukturze zasiewów to korzystne oddziaływanie na środowisko, glebę i organizmy żywe. Są bardzo dobrym przedplonem dla zbóż, poprawiają strukturę gleby, wiążą wolny azot z powietrza a także stanowią obszary EFA przy rozliczaniu zazielenienia w gospodarstwach.


Tagi:
źródło: