Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Nawozy i preparaty do iglaków
2013-02-26 -
Pasy do prasy
2019-10-15 -
Ramiona ORSI LEADER 505 - 655
2015-03-27 -
Manitou
2012-02-03 -
DEUTZ - szyba boczna lewa zielona MK3, TTV
2011-12-13 -
Rozrzutniki obornika N280/1 – 8t
2016-01-14
Argentyna – Rynek cytrusów
Jak wykazują dane, w sezonie 2010/2011 w Argentynie zostanie zebranych łącznie 1,3 mln ton cytryn, 580 tysięcy ton pomarańczy, 280 tysięcy ton mandarynek, a także 140 tysięcy ton grejpfrutów.

W stosunku do zeszłego sezonu, największą zwyżkę produkcyjną odnotowały cytryny, bo z 1 mln ton do 1,3 mln ton. Z kolei najmniej w tym sezonie będzie pomarańczy, których wstępnie miało być 900 tysięcy ton, a będzie 580 tysięcy ton oraz mandarynek z przewidywanych 400 tysięcy ton na 280 tysięcy ton.
Niemniej jednak każdego roku najwięcej cytryn w Argentynie zostaje przeznaczonych do przetwórstwa. W aktualnym sezonie to będzie powyżej 970 tysięcy ton.
Co ciekawe, otóż znaczna części owoców cytrusowych z Argentyny jest wysyłana do państw Unii Europejskiej. Jest to powyżej 80 procent zbiorów grejpfrutów, blisko 75 procent cytryn, 55 procent pomarańczy oraz 35 procent mandarynek.
