Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Walonki LEŚNIK
2012-03-20 -
Belka opryskowa
2013-05-06 -
Agregat uprawowo-siewny Kverneland MSC
2014-10-17 -
Przyczepa rolnicza typ TB 14 000
2014-10-17 -
Mączka kukurydziana
2023-03-09
Jednak to nie ogórki
To właśnie kiełki fasoli pochodzące z Dolnej Saksonii mogą być źródłem zakażeń wywołanych przez niebezpieczny szczep pałeczki okrężnicy.
Niemieckie władze ostrzegają przed spożywaniem kiełków, gdyż to one prawdopodobnie są odpowiedzialne za epidemię. Zazwyczaj podaje się je jako dodatek do różnorodnych sałat.
Do tej pory ta groźna bakteria zabiła już 22 osoby, z czego aż 21 w samych Niemczech.
Ogniskiem zakażeń może być restauracja położona w Lubece, w której to blisko 17 osób spożywało posiłek i tym samym uległo zatruciu. Niestety jedna kobieta zmarła. W związku z tym specjaliści analizują zarówno próbki jedzenia jak i kontrahentów w celu ustalenia pierwotnego źródła zakażeń.
Sytuacja jest na tyle poważna, że służba zdrowia w Niemczech prosi o oddawanie krwi, gdyż jest ona niezbędna tym najciężej chorym.
W dalszym ciągu niemieckie władze apelują o zachowanie ostrożności oraz ostrzegają przed konsumpcją warzyw nieznanego pochodzenia. Ponadto radzą by myć je w ciepłej wodzie przynajmniej pół minuty przy tym wyszorować je szczoteczką.