| Autor: redakcja1

Kanada – Wino z pomidorów

Pewien Kanadyjczyk zaczął produkcję wina według rodzinnej tradycji na skalę masową. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że jest ono wyrabiane z pomidorów.

Kanada – Wino z pomidorów
Pomidory niezbędne do wytworzenia owego trunku są dobierane z taką samą starannością jak wybierają winogrona winiarze. Cały proces przebiega w taki sam sposób jak przy tradycyjnej produkcji i trwa blisko 9 miesięcy. Po tym czasie otrzymuje się 18 procentowe białe wino pozbawione całkowicie smaku i zapachu pomidorów.
Niemniej jednak, aby trunek móc nazwać winem, Kanadyjczyk musi przekonać władze do tezy mówiącej, że pomidor jest owocem. Nie powinno być to trudne, gdyż według ekspertów zajmujących się naukami botanicznymi pomidor rzeczywiście jest owocem, gdyż zawiera w sobie nasiona rośliny.

Według prawa, w Ameryce Północnej alkohol wytworzony z pomidorów można nazwać winem, ale w przypadku jego eksportu do Francji już nie, gdyż tam wino jest produkowane jedynie z winogron.


Tagi:
źródło: