Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Boczek

Dodano: 2011-03-07

Boczek - kawałek mięsa wieprzowego powstały w wyniku cięcia wędzonej szynki, polędwicy, boczku lub łopatki. Zawiera sporo tłuszczów nasyconych i nadmiernie spożywany, może zwiększyć poziom cholesterolu we krwi, zwłaszcza u osób podatnych dziedzicznie na hipercholesterolemię. Wersja okrojona z tłuszczu zwana jest z angielska bekon.


Jest często jedzony na śniadanie (smażony lub pieczony). Powszechnie występuje w przepisach kulinarnych. Szczególną popularność zyskał w angielskim kręgu kulturowym. Boczek typu polskiego (mięsno-tłuszczowy, wycinany z części brzusznej świni) jest znany w krajach anglojęzycznych jako "streaky bacon" i jest tam mało popularny (nieco bardziej w USA). Bekon używany do śniadania angielskiego, jest wycinany z innych obszarów mięsa wieprzowego, np. ze schabu (droższy i wysokiej jakości "back bacon").


Inne nazwy to: szpyrka, szperka, sperka, spyrka, przy czym nazwy te mogą odnosić się też do boczku wędzonego lub pieczonego


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
mięso, boczek, encyklopedia rolnicza, tucznik, świnia