Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Cukier spożywczy

Dodano: 2011-02-17

Cukier spożywczy – na ogół pod tą nazwą występuje sacharoza produkowana z trzciny cukrowej (cukier trzcinowy), bądź z buraków cukrowych (cukier buraczany).

Z chemicznego punktu widzenia cukry to inna nazwa węglowodanów, a więc również skrobi i celulozy.

Przemysł spożywczy oferuje jednak znacznie więcej rodzajów cukrów:

  • glukoza (cukier gronowy),

  • laktoza zwana cukrem mlekowym, stosowana jako surowiec, bezpośrednio nie spożywana,

  • galaktoza jest izomerem glukozy, monosacharydem (czyli cukrem prostym),

  • fruktoza zwana cukrem owocowym (ale otrzymywana ze zbóż),

  • maltoza (też półprodukt).

W przypadkach, kiedy spożywanie cukru nie jest wskazane (np. w cukrzycy), stosuje się zamienniki cukru, czyli sztuczne środki słodzące (popularnie nazywane słodzikami).

Produkcja cukru

Produkcja światowa cukru w 2000 roku wynosiła w tonach 133 milionów, z czego około 38 milionów ton pochodzi z buraków cukrowych, a około 95 milionów ton z trzciny cukrowej. Najwięksi producenci pokrywają 72% światowej produkcji i są to:[potrzebne źródło]


Kraj

produkcja w tysiącach ton

Brazylia

                20 213

Wspólnota Europejska

                17 575

Indie

                16 790

Chiny

                  9 150

Stany Zjednoczone

                  7 460

Tajlandia

                  5 532

Australia

                  5 198

Meksyk

                  5 000

RPA

                  4 846

Pakistan

                  3 500


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, cukier