Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Dynia

Dodano: 2011-02-09

Dynia (Cucurbita L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych obejmujący około 20 gatunków. W stanie dzikim występują w strefach klimatu gorącego i ciepłego Ameryki. Gatunkiem typowym jest Cucurbita pepo L..

Morfologia

Łodyga
Płożąca się, wytwarza wąsy czepne.

Owoce
Duże jagody, jadalne, osiągają masę do 200 kg. Rekord to 765 kg.

Systematyka

Synonimy taksonom.

Pepo Mill.

Pozycja systematyczna wg Angiosperm Phylogeny Website (2001...)

Rodzaj z rodziny dyniowatych z rzędu dyniowców, należących do kladu różowych w obrębie okrytonasiennych. W obrębie rodziny: podrodzina Cucurbitoideae, plemię Cucurbiteae.

Pozycja w systemie Reveala (1993-1999)

Gromada okrytonasienne (Magnoliophyta Cronquist), podgromada Magnoliophytina Frohne & U. Jensen ex Reveal, klasa Rosopsida Batsch, podklasa ukęślowe (Dilleniidae Takht. ex Reveal & Takht.), nadrząd Cucurbitanae Reveal, rząd dyniowce (Cucurbitales Dumort.), podrząd Cucurbitineae Engl., rodzina dyniowate (Cucurbitaceae Juss.,podrodzina Cucurbitoideae Kostel., plemię Cucurbiteae Dumort., podplemię Cucurbitinae E.G.O. Müll. & Pax in Engl. & Prantl, rodzaj dynia (Cucurbita L.).

Gatunki flory Polski
  • dynia olbrzymia (Cucurbita maxima Duch.) – gatunek uprawiany

  • dynia piżmowa (Cucurbita moschata Duch.) – gatunek uprawiany

  • dynia zwyczajna (Cucurbita pepo L.) – gatunek uprawiany

Pozostałe gatunki
  • dynia figolistna (Cucurbita ficifolia Bouche.)

  • Cucurbita argyrosperma C. Huber

  • Cucurbita cordata S. Watson

  • Cucurbita digitata A. Gray

  • Cucurbita ecuadorensis H. C. Cutler & Whitaker

  • Cucurbita foetidissima Kunth

  • Cucurbita lundelliana L. H. Bailey

  • Cucurbita okeechobeensis (Small) L. H. Bailey

  • Cucurbita palmata S. Watson

  • Cucurbita pedatifolia L. H. Bailey

  • Cucurbita radicans Naudin

  • Cucurbita ×scabridifolia L. H. Bailey

Zastosowanie

  • Sztuka kulinarna. Dynie często są spożywane jako warzywa. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także błon komórkowych. Kwasy tłuszczowe spełniają funkcję transportową enzymatycznych reakcji.

  • Rośliny ozdobne. Niektóre gatunki są uprawiane dla ozdobnych owoców.

Przypisy

  1. ↑ 1,0 1,1 Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-01-03].

  2. ↑ 2,0 2,1 Index Nominum Genericorum. [dostęp 2009-01-28].

  3. ↑ 2007 – Joe Jutras and his 1689 pound World Record!

  4. ↑ 4,0 4,1 Cucurbita (ang.). Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-01-03].

  5. ↑ Crescent Bloom: Systematyka rodzaju Cucurbita (ang.). The Compleat Botanica. [dostęp 2009-01-28].

  6. ↑ Zbigniew Mirek, Halina Piękoś-Mirkowa, Adam Zając, Maria Zając: Flowering plants and pteridophytes of Poland : a checklist. Krytyczna lista roślin naczyniowych Polski. Instytut Botaniki PAN im. Władysława Szafera w Krakowie, 2002. ISBN 83-85444-83-1. 


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
dynia, encyklopedia rolnicza, warzywa, warzywa dyniowate