Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Gnojowica

Dodano: 2011-02-11

Gnojowica – płynna, przefermentowana mieszanina odchodów (kału i moczu) zwierząt gospodarskich i wody, ewentualnie z domieszką niewykorzystanych pasz, pochodząca z obór bezściółkowych, gromadzona w zbiornikach.

Zastosowanie

Jest stosowana jako nawóz naturalny. Gnojowica może zastępować obornik.

Skład

Ze względu na stopień rozcieńczenia wyróżnia się gnojowicę:

  • gęstą >8% suchej masy,

  • rzadką <8% suchej masy.

Gnojowica mająca 10% suchej masy zawiera w % świeżej masy:

  • N – 0,38,

  • P2O5 – 0,20,

  • K2O – 0,41,

  • CaO – 0,32,

  • MgO – 0,09.


Wpływ na środowisko

Wylewana w sposób niekontrolowany stanowi zagrożenie dla środowiska przyrodniczego. Przepisy prawne Unii Europejskiej zezwalają na zastosowanie nawozów naturalnych (gnojowicy, gnojówki, obornika) w ilości nie przekraczającej 170 kg azotu (N) w czystym składniku na 1 hektar użytków rolnych.


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
nawozy, encyklopedia rolnicza