Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Koźlarz czerwony

Dodano: 2011-02-10

Koźlarz czerwony (Leccinum aurantiacum) - gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych.

Charakterystyka

Kapelusz 
Czerwonopomarańczowy, ciemno lub ceglastoczerwony, matowy i suchy, o średnicy 40-150 mm. Brzeg kapelusza cienki, skórka na obwodzie zwykle zwisa poza rurki w postaci cienkiej błonki.

Rurki 
Najpierw białe, potem bladoszare. Pory okrągłe, drobne, śmietankowokremowe.

Trzon 
Cylindryczny, pełny, początkowo gładki później z brązowymi kosmkami.

Miąższ 
Gruby, twardy, biały, po przekrojeniu ciemniejący. Smak nieznaczny, łagodny, zapach niewyraźny.

Wysyp zarodników 
Brązowy. Zarodniki o średnicy 13-17 x 4-5 µm, gładkie, żółtobrązowawe.

Biotop 
Występuje dość często w lasach osikowych lub pod osikami poza lasem. Rośnie od maja do listopada.

Znaczenie

Grzyb jadalny : smaczny, nadaje się zwłaszcza do duszenia, a także do suszenia.

Podobny jest koźlarz czerwony odm. dębowa (Leccinum quercinum).

Bibliografia

  • Ewald Gerhardt, Grzyby – wielki ilustrowany przewodnik, ISBN 83-7404-513-2.


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, grzyby jadalne, grzyby