Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Lejkowiec dęty

Dodano: 2011-02-10

Lejkowiec dęty (Craterellus cornucopioides (L.) Pers.) - gatunek jadalnych grzybów z rodziny pieprznikowatych (Cantharellaceae).
 

Charakterystyka

 
Owocnik 
Trąbkowato-lejkowaty z podwiniętym brzegiem, pofałdowanym w dojrzałych okazach. Część wewnętrzna początkowo brązowoczarna, później czarna, z nieregularnymi rzadkimi łuskami. Zewnętrzna szarobrązowa, najpierw gładka, potem pomarszczona. Zewnętrzną stronę całego owocnika pokrywa hymenium, dlatego w dojrzałych okazach białe zarodniki zabarwiają ją na biało. Część trzonowa owocnika jest pusta, zwężona u dołu, stopniowo rozszerzająca się ku górze.
 
Miąższ 
Bardzo kruchy (trudny w transporcie), cienki, z początku szaroczarny, potem całkiem czarny. Smak nieznaczny, zapach przyjemny.
 
Wysyp zarodników 
Biały. Zarodniki o średnicy 12-15 x 7-8,5 µm, gładkie, bezbarwne.
 
Biotop 
Rośnie od sierpnia do listopada w lasach liściastych i mieszanych,najczęściej spotykany pod bukami i dębami, zwykle kępami, najczęściej na obszarach podgórskich.
 


Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, grzyby jadalne, grzyby