Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Maslak pstry
Dodano: 2011-02-10
Maślak pstry (Suillus variegatus), nazwy regionalne: łzak, uzak,
pociecha, bagniak, bagniuk – gatunek grzybów należący do rodziny
maślakowatych (Suillaceae).
Charakterystyka
- Kapelusz
-
O średnicy 5–14 cm, początkowo półkolisty z podwiniętymi
brzegami, potem poduchowaty. Powierzchnia zamszowata, pokryta
oliwkowym filcem.Skórka za młodu szarożółta, później
brązowoczerwonawa, trochę oślizgła. Pory najpierw drobne,
później większe, oliwkowo-piaskowe.
-
Rurki
-
O długości 8–12 mm, przyrośnięte, trochę wycięte, żółte,
z wiekiem ciemnooliwkowe, lekko błękitniejące po przekrojeniu.
-
Trzon
-
Najpierw baryłkowaty, później cylindryczny lub maczugowaty,
pełny, gładki, cytrynowożółty.
-
Miąższ
-
Twardy, bladożółty lub bladopomarańczowy,po przekrajaniu lekko
błękitniejący nad rurkami i pod powierzchnią trzonu
cytrynowożółty, po przekrojeniu miejscami lekko sinieje (lekk
-
Wysyp zarodników
-
Oliwkowobrązowy. Zarodniki o średnicy 8–11 × 3–4 µm,
gładkie, bladożółte.
-
Biotop
-
Rośnie od czerwca do listopada. W Polsce miejscami pospolity.
Występuje pod sosną, w miejscach wilgotnych (stąd jedna z nazw -
bagniak) często porośniętych wrzosami.
Znaczenie
- Grzyb jadalny : Swoisty zapach, w smaku nie najlepszy.
Dobry do marynowania.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
grzyby, encyklopedia rolnicza, grzyby jadalne