Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Maslak pstry

Dodano: 2011-02-10

Maślak pstry (Suillus variegatus), nazwy regionalne: łzak, uzak, pociecha, bagniak, bagniuk – gatunek grzybów należący do rodziny maślakowatych (Suillaceae).

Charakterystyka

Kapelusz 
O średnicy 5–14 cm, początkowo półkolisty z podwiniętymi brzegami, potem poduchowaty. Powierzchnia zamszowata, pokryta oliwkowym filcem.Skórka za młodu szarożółta, później brązowoczerwonawa, trochę oślizgła. Pory najpierw drobne, później większe, oliwkowo-piaskowe.

Rurki 
O długości 8–12 mm, przyrośnięte, trochę wycięte, żółte, z wiekiem ciemnooliwkowe, lekko błękitniejące po przekrojeniu.

Trzon 
Najpierw baryłkowaty, później cylindryczny lub maczugowaty, pełny, gładki, cytrynowożółty.

Miąższ 
Twardy, bladożółty lub bladopomarańczowy,po przekrajaniu lekko błękitniejący nad rurkami i pod powierzchnią trzonu cytrynowożółty, po przekrojeniu miejscami lekko sinieje (lekk

Wysyp zarodników 
Oliwkowobrązowy. Zarodniki o średnicy 8–11 × 3–4 µm, gładkie, bladożółte.

Biotop 
Rośnie od czerwca do listopada. W Polsce miejscami pospolity. Występuje pod sosną, w miejscach wilgotnych (stąd jedna z nazw - bagniak) często porośniętych wrzosami.

Znaczenie

Grzyb jadalny : Swoisty zapach, w smaku nie najlepszy. Dobry do marynowania.

Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
grzyby, encyklopedia rolnicza, grzyby jadalne