Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Maślak sitarz

Dodano: 2011-02-10

Maślak sitarz (Suillus bovinus) - gatunek jadalnego grzyba z rodziny maślakowatych.

Charakterystyka

Kapelusz 
Średnica 40-110 mm, kolor żółtobrązowy lub czerwonoochrowy, gładki, nagi po deszczach bardzo śluzowaty. Pory duże, żółte.

Rurki 
Na młodych owocnikach szarożółtawe, później żółte, w końcu brązowe.

Trzon 
Cylindryczny, pełny, u dołu niekiedy zgrubiały, bez pierścienia, u góry żółtawy lub rdzawoochrowy.

Miąższ 
Lepki i elastyczny, nie łamliwy. W kapeluszu elastyczny, bladożółty, w trzonie włóknisty, czerwonobrązowy.

Wysyp zarodników 
Bladobrązowy. Zarodniki o średnicy 6-10 x 3-4 µm.
Biotop 
Jest gatunkiem występującym na suchych, piaszczystych glebach towarzyszącym sośnie. W Polsce bardzo pospolity, miejscami występuje masowo w okresie od lipca do października.

Znaczenie

Grzyb jadalny: Grzyb o średniej wartości smakowej i odżywczej. Smak nieznaczny, niekiedy kwaskowaty, zapach niewyraźny, smakowo gorszy niż inne gatunki maślaków.
Nadaje się do suszenia i marynowania z innymi, smaczniejszymi grzybami.

Bibliografia

  • Ewald Gerhardt, Grzyby – wielki ilustrowany przewodnik, ISBN 83-7404-513-2.


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
grzyby, grzyby jadalne