Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Maślak źółty
Dodano: 2011-02-10
Maślak żółty, maślak modrzewiowy (Suillus grevillei
(Klotzsch) Singer) - gatunek jadalnych grzybów z rodziny
maślakowatych (Suillaceae).
Charakterystyka
- Kapelusz
-
Żółtopomarańczowy, gładki nagi, pokryty śluzem, w młodych
owocnikach stożkowaty, w dojrzałych spłaszczony i poduchowaty, o
średnicy 40-150 mm. Pory najpierw okrągłe, później kanciaste,
za młodu żółte, z wiekiem brązowożółte, po naciśnięciu
zabarwiają się na kolor różowobrązowy.
-
Rurki
-
Żółte, później oliwkowożółte, przyrośnięte.
-
Trzon
-
Cylindryczny lub maczugowaty, pełny, z pierścieniem u góry. Nad
pierścieniem cytrynowożółty, często z siateczką, pod
pierścieniem żółtobrązowy.
-
Miąższ
-
Żółty, miejscami niekiedy różowiejący, w kapeluszu miękki i
soczysty, w trzonie twardy, włóknisty. Smak nieznaczny, zapach
niewyraźny.
-
Wysyp zarodników
-
Oliwkowoochrowy. Zarodniki o średnicy 7-10 x 3-4 µm, gładkie,
bladożółte.
-
Biotop
-
Tworzy mikoryzę z modrzewiami i występuje
tylko pod tym drzewem[2]. W Polsce jest pospolity. Owocuje od
czerwca do listopada.
Znaczenie
- Grzyb jadalny : Dobry grzyb jadalny, można przyrządzać
na różne sposoby.
Gatunki podobne
Podobny do maślaka żółtego jest maślak żółtawy (Suillus
flavidus).
Przypisy
-
↑ CABI Bioscience Databases
-
↑
maślak żółty - Suillus grevillei
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, grzyby jadalne, grzyby