Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Maślak źółty

Dodano: 2011-02-10

Maślak żółty, maślak modrzewiowy (Suillus grevillei (Klotzsch) Singer) - gatunek jadalnych grzybów z rodziny maślakowatych (Suillaceae).

Charakterystyka

Kapelusz 
Żółtopomarańczowy, gładki nagi, pokryty śluzem, w młodych owocnikach stożkowaty, w dojrzałych spłaszczony i poduchowaty, o średnicy 40-150 mm. Pory najpierw okrągłe, później kanciaste, za młodu żółte, z wiekiem brązowożółte, po naciśnięciu zabarwiają się na kolor różowobrązowy.

Rurki 
Żółte, później oliwkowożółte, przyrośnięte.

Trzon 
Cylindryczny lub maczugowaty, pełny, z pierścieniem u góry. Nad pierścieniem cytrynowożółty, często z siateczką, pod pierścieniem żółtobrązowy.

Miąższ 
Żółty, miejscami niekiedy różowiejący, w kapeluszu miękki i soczysty, w trzonie twardy, włóknisty. Smak nieznaczny, zapach niewyraźny.

Wysyp zarodników 
Oliwkowoochrowy. Zarodniki o średnicy 7-10 x 3-4 µm, gładkie, bladożółte.

Biotop 
Tworzy mikoryzę z modrzewiami i występuje tylko pod tym drzewem[2]. W Polsce jest pospolity. Owocuje od czerwca do listopada.

Znaczenie

Grzyb jadalny : Dobry grzyb jadalny, można przyrządzać na różne sposoby.

Gatunki podobne

Podobny do maślaka żółtego jest maślak żółtawy (Suillus flavidus).

Przypisy

  1. ↑ CABI Bioscience Databases

  2. ↑ maślak żółty - Suillus grevillei


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, grzyby jadalne, grzyby