Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Melon

Dodano: 2011-02-09

Melon, Ogórek melon (Cucumis melo L., z gr. melopepon – miękkie jabłko) – gatunek ogórka z jadalnym owocem należący do rodziny jednorocznych roślin dyniowatych. Pochodzenie melona nie jest do dziś wyjaśnione, hipotezy wskazują na Azję lub Afrykę.


Owoc był znany już starożytnym Grekom i Rzymianom, z czasem dotarł również do Europy Środkowej. W Polsce uprawiano go od XVII wieku. Melony w 90% składają się z wody, mają dużo cukru, a mało kalorii. Stosowany jest w celach leczniczych, ale przede wszystkim do konsumpcji. Jadany jest zazwyczaj na surowo.


Istnieje wiele odmian uprawnych melona, różniących się wyglądem, wielkością i smakiem.


Cztery najważniejsze grupy odmian to:

  • melony siatkowate

  • kantalupy

  • melony kasaba

  • melony zimowe

Przypisy

  1. ↑ Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-01-03].


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
warzywa, melon, warzywa dyniowate, encyklopedia rolnicza