Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Miechunka peruwiańska

Dodano: 2011-02-09

Miechunka peruwiańska (Physalis peruviana L.) – gatunek byliny z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej, u nas jest czasami uprawiany. Nazywany także: miechunka jadalna, rodzynek brazylijski, wiśnia peruwiańska.

Morfologia

Pokrój
Roślina owłosiona, silnie rozgałęziona o wzroście sympodialnym. Osiąga w swoim naturalnym środowisku do 1,2 m wysokości.

Łodyga
Płożąca, silnie owłosiona.

Liście
Sercowate i nieco filcowate.

Kwiaty
Wyrastają pojedynczo na zwisających szypułkach. Są obupłciowe, samopłodne. Mają charakterystyczny, rozdęty podczas kwitnienia kielich. Korona kwiatów żółta, 5-łatkowa, dołem pokryta ciemnymi plamkami.

Owoce
Okrągła i pachnąca jagoda. Owoce osiągają masę 4–5 g i są zamknięte w zrośniętych działkach kielicha.

Zastosowanie

  • Roślina uprawna: Na obszarze swojego naturalnego występowania jest uprawiana jako warzywo.

  • Sztuka kulinarna: Owoc spożywany może być na surowo (bez niejadalnej otoczki) , zasuszony lub duszony w słodkim sosie. Ma słodko-kwaśny smak.

    • Wartości odżywcze: 9% glukozy (jest słodki), dość dużo jak na rodzinę psiankowatych witaminy C (około 11mg/100g).

  • Roślina ozdobna. W Polsce ze względu na warunki klimatyczne uprawia się ją jako roślinę jednoroczną. Jest uprawiana z rozsady.

Bibliografia

  1. Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989. ISBN 83-09-00256-4. 



Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
warzywa psiankowate, encyklopedia rolnicza, warzywa