Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Miechunka pomidorowa

Dodano: 2011-02-09

Miechunka pomidorowa (synonimy: m. lepka, m. skórzasta) Physalis ixocarpa Brot. ex Hornem - gatunek rośliny jednorocznej z rodziny psiankowatych. Miechunka pomidorowa pochodzi z Meksyku. Rozpowszechniona została w wielu ciepłych krajach. W Polsce jest uprawiana (rzadko) i przejściowo dziczejąca (efemerofit).

Morfologia

Pokrój
Roślina ma wzrost sympodialny, silnie rozgałęzione łodygi, częściowo płożące. Jest prawie naga. U nas osiąga wysokość 45-60 cm.

Korzeń
Silnie rozrośnięty.

Liście
Pojedyncze.

Kwiaty
Żółte, podobne do kwiatów ziemniaka, obcopylne. Kwitnie cały czas aż do przymrozków.

Owoce
Żółte lub fioletowe, w osłonie (skórzastym kielichu) podobnego koloru, skórka pokryta woskiem, ważą 50-75 g. Są to soczyste, dwukomorowe jagody. W środku znajduje się dużo, drobnych nasion. Owocuje obficie i regularnie.

Zastosowanie

Roślina uprawna 
Uprawiana jako warzywo.

Sztuka kulinarna 
Owoce można spożywać na surowo, choć w takiej postaci nie mają wielkich walorów. Dodawane są do sałatek, sosów, przetworów, ciepłych dań. Jest nieodłącznym elementem meksykańskiej peperonaty - sosu do tortilli. Wartość odżywcza: Witamina C: 7,1 - 15,7% (mniej od pomidora), flawonoid - kwercetyna, minimalna zawartość saponozonów.

Bibliografia

  1. Matthew Biggs, Jekka McVicar, Bob Flowerdew: Wielka księga warzyw, ziół i owoców. Warszawa: Dom Wydawniczy Bellona, 2007. ISBN 83-11-10578-2. 


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, warzywa, warzywa psiankowate