Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Owoce jadalne

Dodano: 2011-02-15

Owoce jadalne – jadalne części drzew lub krzewów[1] będące z punktu widzenia morfologii roślin owocami lub owocostanami. Rośliny uprawne, z których się je uzyskuje nazywane są drzewami i krzewami owocowymi. Ich uprawą zajmuje się dział ogrodnictwa – sadownictwo. Uprawiane są w sadach, ogrodach i na plantacjach, rzadziej pozyskiwane są ze stanowisk naturalnych (z lasów).


Zalicza się do nich:

  • drzewa owocowe:

    • ze strefy umiarkowanej:

      • brzoskwinia

      • czereśnia

      • grusza – owoc to gruszka

      • jabłoń – owoc to jabłko

      • leszczyna – owoc to orzech laskowy

      • morela

      • nektaryna

      • orzech włoski

      • śliwa – owoc to śliwka

      • wiśnia

    • ze strefy podzwrotnikowej i zwrotnikowej:

      • cytryna

      • figowiec pospolity – owoc to figa

      • granatowiec właściwy – owoc to granat

      • grejpfrut

      • hurma

      • karambola

      • kasztan jadalny

      • kumkwat

      • mandarynka

      • mango

      • kiwi

      • migdałowiec zwyczajny – owoc to migdał

      • oliwka (w nomenklaturze Unii Europejskiej oliwki stosowane w innym celu niż tłoczenie oleju uważane są za warzywo)[2]

      • palma daktylowa – owoc to daktyl

      • palma kokosowa – owoc to orzech kokosowy

      • palma orzechowa

      • pomarańcza

      • rambutan

      • rośliny cytrusowe (cytrusy)

      • smaczliwka właściwa – owoc to awokado



  • krzewy owocowe:

    • agrest

    • aronia

    • borówka: borówka amerykańska, bagienna, brusznica, czarna

    • jeżyna

    • jagoda kamczacka

    • malina

    • malinojeżyna

    • porzeczka: porzeczka czarna, czerwona, biała

    • winorośl właściwa – owoce to winogrona

    • żurawina

  • byliny:

    • ananas jadalny – owoc to ananas

    • banan zwyczajny

    • poziomka

    • truskawka

Poza tym znaczenie lokalne mają:

  • durian

  • flaszowiec

  • gwajawa

  • mangostan właściwy

  • nanercz zachodni

  • pigwa

Owoce jadalne można poddawać procesom:

  • obierania

  • drylowania

  • szypułkowania

Przypisy

  1. ↑ Wyjątkowo za owoce kulinarne uważane są owoce bylin takich jak truskawka czy ananas. W pozostałych przypadkach owoce roślin zielnych uważane są za warzywa (np. dynia, pomidor, ogórek).

  2. ↑ Nomenklatura Scalona (CN) stanowiąca obowiązującą urzędowo klasyfikację towarów w Unii Europejskiej


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
jabłko, encyklopedia rolnicza, morela, owoc, owoce, aronia, brzoskwinia, brzoskwinia, agrest, wiśnia, czereśnia