Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Pandemia

Dodano: 2011-03-02

Pandemia (gr. pan = 'wszyscy' + gr. demos = 'lud') – epidemia choroby zakaźnej w różnych środowiskach, na dużym obszarze - różnych kontynentach w tym samym czasie.


Cechy choroby sprzyjające wybuchowi pandemii

  • niska śmiertelność zarażonych osób

  • wysoka zaraźliwość (Ro>>1)

  • długi okres zaraźliwości, w tym zaraźliwość w okresie bezobjawowego przebiegu choroby

  • brak naturalnej odporności populacji (biologiczny czynnik chorobotwórczy lub jego szczep nie występujący od dawna lub nigdy przedtem)


Choroba nie niszczy swoich nosicieli. Niegroźne objawy sprzyjają zlekceważeniu choroby.


Najgroźniejsze pandemie i zagrożenia nimi w XX i XXI wieku

  • grypy

    • grypa hiszpanka (1918-1919) – ponad 50 mln ofiar śmiertelnych na całym świecie

    • grypa azjatycka (1957) – ok. 1 mln ofiar śmiertelnych na całym świecie

    • grypa Hong-Kong (1968) – ok. 1 mln ofiar śmiertelnych na całym świecie

    • Pandemia grypy A/H1N1 (od 11 czerwca 2009) - ok. 12799 ofiar na całym świecie[1]

  • AIDS – masowe zachorowania; zwłaszcza na kontynencie afrykańskim


Pandemie a globalizacja

Według niektórych opinii przyczyną pandemii może być globalizacja[potrzebne źródło], która znacznie ułatwia rozprzestrzenianie się chorób. Rządy państw starają się przeciwstawiać rozprzestrzenianiu się pandemii, ale są to z reguły działania doraźne, często niewystarczające. Wiąże się to np. z nakładami finansowymi, jak i z niemożliwością zahamowania migracji ludności. Jednocześnie globalizacja oznacza poprawę warunków bytowych ludzi i zmniejszenie ryzyka wystąpienia pandemii, w związku z podnoszeniem się jakości i dostępności opieki medycznej.



Przypisy

  1. ↑ ECDC Daily Update – Pandemic (H1N1) 2009 – 13 listopada 2009. European Centre for Disease Prevention and Control, 2009-11-13 09:00 UTC +2. [dostęp 2009-11-14].


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
pandemia, encyklopedia rolnicza, epidemia