Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Piaskowiec kasztanowaty

Dodano: 2011-02-10

Piaskowiec kasztanowaty (Gyroporus castaneus (Bull.) Quél.) - gatunek jadalnych grzybów z rodziny piaskowcowatych (Gyroporaceae).

Charakterystyka

Kapelusz 
Rdzawy lub kasztanowobrązowy, za młodu wypukły, w dojrzałym owocniku płaski lub poduchowaty. Skórka kapelusza początkowo zamszowata, później łysa, podczas suszy pęka na poletka.

Rurki 
Za młodu białe, potem żółtawe, nie sinieją po przekrojeniu. Pory drobne, okrągłe, białe, potem żółte.

Trzon 
Nieregularnie cylindryczny, różnie powyginany. Powierzchnia naga, sucha, czerwonobrązowa. Wewnątrz początkowo pełny, potem gąbczasty, wreszcie całkiem pusty lub z pustymi komorami.

Miąższ 
Biały, nie zmieniający zabarwienia po przekrojeniu, za młodu twardy, jędrny, w starszych okazach kruchy. Smak nieznaczny, zapach niewyraźny.

Wysyp zarodników 
Bladożółty. Zarodniki o średnicy 7-10 x 4-6 µm, jajowate, gładkie, prawie bezbarwne.

Biotop 
Rośnie od lipca do listopada. W Polsce występuje w ciepłych i suchych lasach dębowych, na piaszczystych gruntach, unika gleb wapiennych. Jest gatunkiem rzadkim.

Znaczenie

Grzyb jadalny, ale nie dorównuje jakościowo piaskowcowi modrzakowi. Nadaje się głównie do suszenia, bo ugotowane świeże owocniki są gorzkie.

Piaskowca kasztanowatego nie można pomylić z żadnym innym grzybem borowikowatym.

Przypisy

  1. ↑ CABI Bioscience Databases

Bibliografia

  • Ewald Gerhardt, Grzyby – wielki ilustrowany przewodnik, ISBN 83-7404-513-2.


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
grzyby jadalne, grzyby, encyklopedia rolnicza