Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Piaskowiec modrzak

Dodano: 2011-02-10

Piaskowiec modrzak (Gyroporus cyanescens (Bull.) Quél.) – gatunek jadalnych grzybów z rodziny piaskowcowatych (Gyroporaceae).

Charakterystyka

Kapelusz 
przypomina zamsz, kremowy, słomkowożółty lub brązowoochrowy, drobnogruzełkowaty, w miejscach zgniecenia pojawiają się ciemnoniebieskie plamy. W młodym owocniku półkulisty, później poduchowaty.

Rurki 
Białe lub kremowe, po przekrojeniu zabarwiają się na niebiesko, najpierw przyrośnięte do trzonu, potem wolne. Pory drobne, kanciasto zaokrąglone, początkowo białe, z wiekiem kremowe, sinieją po dotknięciu.

Trzon 
Nieregularnie cylindryczny, gąbczasty, później pusty, podzielony na komory, kremowy lub żółtawy. Intensywnie sinieje w miejscach zgniecenia.

Miąższ 
Biały lub kremowy, bardzo kruchy, szybko i intensywnie sinieje na przekroju. Smak nieznaczny, zapach niewyraźny.

Wysyp zarodników 
Bladożółty. Zarodniki o średnicy 8-15 x 4-6 µm, jajowate, gładkie, bladożółtawe.

Biotop 
Owocuje od lipca do października w lasach liściastych i mieszanych, najczęściej pod dębami, brzozami na gruntach piaszczystych. Występuje niezbyt często w niektórych regionach kraju.

Znaczenie

Grzyb jadalny i smaczny, używany do zup i sosów, jak też i do suszenia. Ze względu na sinienie niezbyt chętnie zbierany.

Gatunkiem pokrewnym jest piaskowiec kasztanowaty (Gyroporus castaneus).



Przypisy

  1. ↑ CABI Bioscience Databases


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
grzyby jadalne, encyklopedia rolnicza, grzyby