Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Piaskowiec modrzak
Dodano: 2011-02-10
Piaskowiec modrzak (Gyroporus cyanescens (Bull.) Quél.) –
gatunek jadalnych grzybów z rodziny piaskowcowatych (Gyroporaceae).
Charakterystyka
- Kapelusz
-
przypomina zamsz, kremowy, słomkowożółty lub brązowoochrowy,
drobnogruzełkowaty, w miejscach zgniecenia pojawiają się
ciemnoniebieskie plamy. W młodym owocniku półkulisty, później
poduchowaty.
-
Rurki
-
Białe lub kremowe, po przekrojeniu zabarwiają się na niebiesko,
najpierw przyrośnięte do trzonu, potem wolne. Pory drobne,
kanciasto zaokrąglone, początkowo białe, z wiekiem kremowe,
sinieją po dotknięciu.
-
Trzon
-
Nieregularnie cylindryczny, gąbczasty, później pusty, podzielony
na komory, kremowy lub żółtawy. Intensywnie sinieje w miejscach
zgniecenia.
-
Miąższ
-
Biały lub kremowy, bardzo kruchy, szybko i intensywnie sinieje na
przekroju. Smak nieznaczny, zapach niewyraźny.
-
Wysyp zarodników
-
Bladożółty. Zarodniki o średnicy 8-15 x 4-6 µm, jajowate,
gładkie, bladożółtawe.
-
Biotop
-
Owocuje od lipca do października w lasach liściastych i
mieszanych, najczęściej pod dębami, brzozami na gruntach
piaszczystych. Występuje niezbyt często w niektórych regionach
kraju.
Znaczenie
Grzyb jadalny i smaczny, używany do zup i sosów, jak też i do
suszenia. Ze względu na sinienie niezbyt chętnie zbierany.
Gatunkiem pokrewnym jest piaskowiec kasztanowaty (Gyroporus
castaneus).
Przypisy
-
↑ CABI Bioscience Databases
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
grzyby jadalne, encyklopedia rolnicza, grzyby